- Podrobnosti
- Objavljeno: nedelja, 24. november 2024
- Prispeval-a: Maja Toplak Primc
Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek Dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji teden v mesecu novembru. Letos je bil ta dan v petek, 15. novembra 2024.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih in zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Otroke, mladino in širšo javnost seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji. Želimo poudariti pomen kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane, ter njenem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Tudi otroci iz Vrtca Ciciban so poglobljeno obeležili oba dneva. Skozi cel teden so spoznavali čebelarja oz. čebelarko, izvedeli marsikaj zanimivega o čebelah, pekli kruh, se igrali pekarno, okušali med, ...
Teden pa zaključili z zajtrkom, ki je vseboval lokalno pridelana živila. Z ozaveščanjem pomena zdravega načina življenja in ustreznega odnosa do prehrane ter prav tako z gibalnimi dejavnostmi, bomo v Vrtcu Ciciban nadaljevali skozi celo leto.
Dve letošnji dejavnosti so si imeli priložnost ogledati oz. se je udeležiti tudi zaposleni na Občini Šmartno pri Litiji.
Ob tej priložnosti zahvala vsem prostovoljcem, ki so skozi različne vloge, otrokom na doživljajski način, pripravljeni približati dejavnosti, poklic, ...