Vrtec Ciciban

Čebelice

Naslov: Za Povrtmi 6, 1275 Šmartno pri Litiji
Starost otrok: 5-6 let
Telefon: 01 8987 325
Vzgojiteljica: Alenka Smuk Dušak
Pomočnica vzgojiteljice: Laura Lambergar / Stanka Koprivnikar

Gozd

V petek, 29. 3. 2019 smo "Čebelice" preživele kvalitetno dopoldne v gozdu in na travniku.

Kaj več pa naj povedo slike.

 

Zelišča - naša preteklost in prihodnost

Skupina Čebelic se je letos prijavila na likovno/ustvarjalni natečaj »ZDRAVILNA RASTLINA SE PREDSTAVI«, ki ga vodijo člani Društva za Zdravilne rastline Zasavje. Letos praznujejo že 10. obletnico njihovega delovanja.

V mesecu marcu so tako otroci Čebelic zelo zavzeto raziskovali  na temo: »ZELIŠČA – NAŠA PRETEKLOST IN PRIHODNOST«.

Zbirali smo slike in recepte različnih zelišč. Tako smo lahko pripravili plakat »Zelišča« in nastala je tudi  »Knjižica zbranih receptov  Čebelic«. Si ogledovali  knjige o zeliščih in prebirali zgodbice Čarovnice Lenčke (Zelišča čarovnice Lenčke, Polonca Kovač). Skuhali smo si zeliščni čaj iz travniških zelišč, si pripravili »smoothie« ter okušali sirup iz materine dušice. Pripravili smo tudi kamilično kremo in nekaj zelišč posadili v visoko gredo. Otroci so z velikim veseljem sodelovali pri vseh dejavnostih na to temo.

Vse naše izdelke smo že poslali na Društvo za zdravilne rastline Zasavje. Sedaj pa se že veselimo prireditve, ki bo organizirana sredi meseca aprila 2019 v Delavskem domu Zagorje. Tam bodo predstavljeni tudi izdelki »skupine Čebelic«.

Zdravstvena ambulanta

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izvaja program ZDRAVJE V VRTCU. Poleg drugih vrtcev iz Slovenije je v ta program vključen tudi naš vrtec Ciciban – skupina Čebelice.

»Namen tega programa je razvijati in okrepiti vrtce za oblikovanje okolij, ki postavljajo dobro počutje in zdravje kot pomembno vrednoto in si prizadevajo ustvariti pogoje za dobro počutje in zdravje ter krepijo sposobnosti posameznika za ohranjanje in izboljševanje zdravja v celotnem življenju.«

(http://www.nijz.si/sl/zdravje-v-vrtcu)

V sklopu tega programa nas je danes pri Čebelicah obiskala medicinska sestra Simona. Letošnji obisk medicinske sestre iz ZD Litija pa je bil malo drugačen. Bila je nekakšna »predpriprava« na pravi sistematski pregled, ki ga morajo otroci opraviti pred vstopom v šolo. V našem kotičku »ZDRAVSTVENA AMBULANTA« je sestra Simona na prijeten in prijazen način otroke seznanila, kako bo potekalo na sistematiki. Otroci so si najprej izdelali svojo zdravstveno izkaznico, nato pa z »osebnim zdravstvenim kartonom« čakali v čakalnici. Vsi otroci so brez težav in z velikim veseljem sodelovali z medicinsko sestro in tako z odliko opravili zdravniški pregled.

 Ko bo prišel čas za pravi sistematski pregled v ZD smo prepričani, da bodo otroci prav tako pogumno pristopili k stvari, kot so to storili danes.

stran 1 od 2

Galerija Čebelice

Vrtec Ciciban