Vrtec Ciciban

Polhki

Naslov: Litijska cesta 1, 1275 Šmartno pri Litiji
Starost otrok: 1-3 leta
Telefon: 01 8992 068
Vzgojiteljica: Melita Peskar
Pomočnici vzgojiteljice: Amanda Cedilnik, Rosanda Prosenc

Gledališka predstava

Danes smo si v KD Šmartno ogledali gledališko predstavo. Za nas sta jo odigrali igralki Miškinega gledališča. Predstava z naslovom "Čirule čarule in kihalni prašek"je zabavna predstava, ki je otroke pritegnila od začetka pa do konca. Glede na to, da je bila to naša prva predstava, so se otroci izkazali za odlične gledalce in tudi aktivne udeležence, kadar je bilo to potrebno. Več pa naj vam "povedo" fotografije v galeriji.

Sejanje rastlin

V mesecu maju se z lepšim in toplejšim vremenom pričnejo dela na vrtu in njivi. Zato smo se odločili, da tudi v skupini spoznamo kako se posejejo rastline in kaj potrebujejo za rast. Prijazno nam je naproti prišel Tianov očka Jože, ki nam je izdelal ravno prav veliko visoko gredico, ki smo jo postavili na balkon. Pripravili smo podlago, jo obložili z ovčjo volno, napolnili z zemljo in vanjo posejali semena rdeče redkvice in korenčka. Zdaj bomo za gredico vsakodnevno skrbeli, jo zalivali in opazovali rast, ter komaj čakali dan, ko bomo svoj pridelek lahko tudi poskusili.

Zdravilna rastlina se predstavi

Naša skupina je sodelovala na natečaju "Zdravilna rastlina se predstavi, zelišča naša preteklost in prihodnost". Odločili smo se raziskovati trobentice, ki imajo veliko zdavilno moč, za katero marsikdo sploh ne ve. V sodelovanju s starši smo nabirali cvetove trobentic, katere smo potem posušili in uporabili za čaj. Naredili smo tudi likovne izdelke, ki smo jih poslali Društvu za zdravilne rastline Zasavje, ki nam je na koncu podelilo tudi priznanja za sodelovanje.

     

Obisk agame Kim

V vrtcu smo imeli poseben obisk. Obiskala nas je agama Kim, ki nam jo je prijazno predstavila njena lastnica Petra. Najprej malo zadržano potem pa čedalje bolj pogumno so otroci pristopili k njej. Petra nam je povedala s čim se prehranjuje, kje živi in kako je potrebno skrbeti zanjo. Ugotovili smo, da je to ena prijetna, crkljiva živalca in jo povabili, da nas še kdaj obišče.

Pustni torek

Na pustni torek so se v vrtcu dogajale čudne stvari. Namesto otrok so se igrali, plesali, peli dinozavri, miške, pikapolonice, klovni in še druge maškare. Bilo je pisano in veselo, obiskali so nas tudi otroci iz skupine Polžkov in skupaj smo klicali pomladne dni, ki se jih že veselimo. V popoldanskem času pa je v Športni dvorani Pungrt potekala dobrodelna pustna prireditev z Bibi in Gustijem, ter nastopajočimi otroki. Prireditev je več kot uspela in se že veselimo pisanega pusta naslednje leto.

 

Knjiga je kultura

Spoštljiv in pozitiven odnos do knjige je velik del splošne kulture, zato je pomembno, da otroke že od malega vzgajamo, kako pravilno ravnati z njo. Polhkom je pri tem pomagala knjižničarka Tatjana, ki nas je obiskala v vrtcu in nam pokazala ter povedala kaj je prav in kaj ne. Otroci so z zanimanjem poslušali pravljico Zajčkov bralni krožek in si kasneje ogledali različne kartonke, ki jih je Tatjana prinesla seboj. Bralno kulturo vsakodnevno spodbujamo tudi v vrtcu, saj veliko beremo, gledamo slikopise, se pogovarjamo, se preko knjig učimo ob vseh vrstah literature.

Obisk medicinske sestre

V torek smo imeli v skupini prav poseben obisk. K nam je prišla medicinska sestra Simona, ki dela v ZD Litija. Obisk smo izvedli v sklopu večletnega sodelovanja v projektu "Zdravje v vrtcu", ki ga izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje -NIJZ. Medicinska sestra Simona nam je na prijeten način predstavila poklic medicinske sestre, nam pokazala osnovne pripomočke, ki jih zdravnik uporabi pri rutinskem pregledu ko otrok zboli. Otroci so pogumno pristopili k njej, si ogledali pripomočke, poslušali srček, spoznali zdrav in bolan zobek, ter krokodila Zdravka, ki si vsak dan pridno umiva zobe. Za konec jim je sestra Simona dala še veliko štampiljko, ker so tako lepo in dolgo sodelovali pri dejavnosti.

Priponke:
Download this file (zdravje-v-vrtcu.jpg)zdravje-v-vrtcu.jpg19 kB

Vse lepo v novem letu

Za večino otrok zadnji dan pred novoletnimi prazniki-počitnicami, smo preživeli v znamenju rdeče barve. Pesem, ples, praznovanje rojstnega dne, igra, smeh... vse to je odmevalo v naši igralnici.

V prihajajočih dneh pa vam želimo:

       VSE LEPO ter...

               USPEŠNO,

                        ZADOVOLJNO,

                                       IGRIVO, 

                                            OBJEMOV POLNO.... LETO 2019!

                         Vzgojiteljice Melita, Vesna in Rosanda ter otroci iz skupine Polhki

stran 1 od 2

Galerija Polhki

Vrtec Ciciban