Vrtec Ciciban

Polžki

Naslov: Za Povrtmi 6, 1275 Šmartno pri Litiji
Starost otrok: 3-4 leta
Telefon: 01 8987 325
Vzgojiteljica: Maja Toplak Primc
                                   Pomočnica vzgojiteljice: Katarina Omahen

December pri Polžkih

Začelo se je z načrtovanjem kako si želimo preživeti mesec december. Mesec, ki zaključuje leto. Ki pomeni čas druženj, obdarovanj, daril, radosti, čarobnosti, pričakovanj in še in še. Otroci so izrazili željo, da si želijo več časa preživeti zunaj, peči piškote in plesati. Vse to in še več se je uresničilo. Tradicionalni gozdni dan, setev božičnega žita, krašenje novoletnih smrečic, prepevanje pesmice o smrečici, izdelava voščilnic in venčka za domače, adventni koledar z ugankami, prihod dedka Mraza z ogledom predstave, …  Druženja s prijatelji iz drugih skupina pa je zaznamoval novoletni kino, poslušanje pravljice v pravljični deželi, ples v rdečem in čajanka. In leto se je izteklo ...

V novo leto vstopamo z željo po toplih in iskrenih medsebojnih odnosih, polnih nežnosti in medsebojnega razumevanja. Z  željami po novem znanju. Predvsem pa z željo po zdravem vsakdanu. Naj bo leto 2019 vse to in še več.  

Po sledeh naših dedkov in babic

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine smo v skupini Polžki, Vrtec Ciciban, izvedli dejavnosti na temo medgeneracijskega povezovanja, kar je tudi tema letošnjega Tedna evropske kulturne dediščine (Kjer preteklost sreča prihodnost).

Konec meseca septembra smo starše otrok zaprosili za sodelovanje pri raziskovanju otroštev dedkov in babic. Otroci so s pomočjo staršev povprašali stare starše o igri in igračah ter življenju nekoč na splošno. Starši so pomagali ustvariti zapis povedanega. Zapise smo zbrali in oblikovali v knjižico. Knjižica je ugledala luč sveta na srečanju dedkov in babic, na katerem so otroci zaplesali ljudske plese in recitirali ljudske hudomušne besedne igre. Po nastopu so se otroci s starimi starši preizkusili v luščenju koruze in oblikovanju izdelkov iz ličkanja. Otroci so s spraševanjem in poslušanjem, usvajanjem ljudskega izročila in igro zagotovo začutili nekoliko drugačen utrip od vsakdanjega.

V času raziskovanja so se srečale najmanj tri, v nekaterih primerih štiri generacije, ki so tvorile medgeneracijsko sodelovanje. Slednje v življenje najmlajših prinaša veliko strpnosti, kar pa je osnova kakovostnega bivanja v družbi.

Ob tej priložnosti se zahvaljujeva vsem sodelujočim. V prvi vrsti staršem otrok, starim staršem, staršem starih staršev in zunanjim sodelavcem, ki so otrokom omogočili neprecenljivo izkušnjo seznanjanja s preteklostjo. Želiva si, da bo nastala knjižica dragocen spomin na skupne trenutke  otroki s starimi starši in na zgodnje otroške dni.

16. 11. 2018 - dan slovenske hrane

Z rož'ce na rož'co leta čebela,

pridno nabirati se ji mudi.

Z rož'ce na rožico vsa je vesela,

čim več v želodček svoj spravit hiti.

(Čebelarska himna)

 

V petek, 16. 11. 2018 smo zajtrk pričeli s poslušanjem zgodbe o zvedavem dečku Toneju, ki so ga življenje, delo in pomen čebel še posebej zanimali. Za skupno praznično mizo smo v prijetnem vzdušju pojedli tradicionalni slovenski zajtrk: domač kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Po zajtrku nas je obiskal čebelar, gospod Vasja, ki je pozornost otrok pridobil s čebelarsko himno, kasneje pa predvsem z okušanjem različnih vrt medu in ogledom okraskov iz voska. Čebelar nam je prinesel zloženke Čebelarske zveze Slovenije. Gospodu Vasji se najlepše zahvaljujemo in upamo na ponovno srečanje naslednje leto.

 

 

 

Jesen pri "Polžkih"

To jesen nas je narava bogato obdarila s svojimi plodovi, ki smo jih izkoristili pri izvedbi dejavnosti v vrtcu. Iz repe, buč, korenja, kolerabe, redkvice, paradižnika, jabolk, kumar, orehov … smo sestavili jesenske možiclje. Pri tem so otroci urili matematične spretnosti. Pridelke so razvrstili po vrstah in nato ugotavljali ter kasneje preštevali, katera skupina je najštevilčnejša.

Na igrišču in v gozdu smo opazovali, kako z dreves odpada listje in se z njim tudi igrali. Otroci, predvsem najmlajši, se učijo preko čutil ter iz konkretnih izkušenj, kar pomeni, da so najbolj dragocene tiste izkušnje, ki jih otrok pridobi s tipanjem, vonjanjem, okušanjem, izkušnje, kjer je otrok lahko samostojen in ustvarjalen.

Timotei nam je predstavil svoje potovanje po srednji Evropi. Pravi, da ga je najbolj navdušil muzej, kjer je videl dinozavre.

V igralnici smo hodili po čutni poti, prvič v tem šolskem letu pa smo obiskali tudi telovadnico. 

 

stran 1 od 2

Galerija Polžki

Vrtec Ciciban