Vrtec Ciciban

Polžki

Naslov: Za Povrtmi 6, 1275 Šmartno pri Litiji
Starost otrok: 3-4 leta
Telefon: 01 8987 325
Vzgojiteljica: Maja Toplak Primc
                                   Pomočnica vzgojiteljice: Katarina Omahen

16. 11. 2018 - dan slovenske hrane

Z rož'ce na rož'co leta čebela,

pridno nabirati se ji mudi.

Z rož'ce na rožico vsa je vesela,

čim več v želodček svoj spravit hiti.

(Čebelarska himna)

 

V petek, 16. 11. 2018 smo zajtrk pričeli s poslušanjem zgodbe o zvedavem dečku Toneju, ki so ga življenje, delo in pomen čebel še posebej zanimali. Za skupno praznično mizo smo v prijetnem vzdušju pojedli tradicionalni slovenski zajtrk: domač kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Po zajtrku nas je obiskal čebelar, gospod Vasja, ki je pozornost otrok pridobil s čebelarsko himno, kasneje pa predvsem z okušanjem različnih vrt medu in ogledom okraskov iz voska. Čebelar nam je prinesel zloženke Čebelarske zveze Slovenije. Gospodu Vasji se najlepše zahvaljujemo in upamo na ponovno srečanje naslednje leto.

 

 

 

Jesen pri "Polžkih"

To jesen nas je narava bogato obdarila s svojimi plodovi, ki smo jih izkoristili pri izvedbi dejavnosti v vrtcu. Iz repe, buč, korenja, kolerabe, redkvice, paradižnika, jabolk, kumar, orehov … smo sestavili jesenske možiclje. Pri tem so otroci urili matematične spretnosti. Pridelke so razvrstili po vrstah in nato ugotavljali ter kasneje preštevali, katera skupina je najštevilčnejša.

Na igrišču in v gozdu smo opazovali, kako z dreves odpada listje in se z njim tudi igrali. Otroci, predvsem najmlajši, se učijo preko čutil ter iz konkretnih izkušenj, kar pomeni, da so najbolj dragocene tiste izkušnje, ki jih otrok pridobi s tipanjem, vonjanjem, okušanjem, izkušnje, kjer je otrok lahko samostojen in ustvarjalen.

Timotei nam je predstavil svoje potovanje po srednji Evropi. Pravi, da ga je najbolj navdušil muzej, kjer je videl dinozavre.

V igralnici smo hodili po čutni poti, prvič v tem šolskem letu pa smo obiskali tudi telovadnico. 

 

Teden otroka - Prosti čas

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V Tednu otroka se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke po celotni Sloveniji.

Pri "Polžkih" smo v Tednu otroka spoznali, na kakšne načine lahko kakovostno preživimo svoj prosti čas. Med dejavnostmi se je pojavil ogled razstave starih predmetov, ličkanje koruze, peka kostanja, ogled lutkovne igrice vzgojiteljic, ogled animiranih filmov, igralni dan, športno popoldne s starši (Igre brez meja) …

Spoznali smo, da ni pomembno, koliko prostega časa imamo, temveč kako ga preživimo. Tudi doma svoj prosti čas preživite čim kvalitetnejše: na izletu, v naravi, ob slikanici …

Prvi vrtčevski dnevi

Prvi vrtčevski dnevi so že za nami. Otroci se navajajo na novo okolje, vzgojiteljici, pravila, dnevno rutino. Prav tako navajanje poteka tudi za vse odrasle: starše, vzgojiteljice in druge strokovne delavce. Naj nas vse skupaj vodi naslednja misel: Naša pot ni mehka trava, temveč gorska steza, posuta s skalami. Vendar se vzpenja, gre naprej, proti soncu. (Ruth Westheimer)

Galerija Polžki

Vrtec Ciciban