Vrtec Ciciban

Petelinčki

Naslov: Ustje 18, 1275 Šmartno pri Litiji
Starost otrok: 5-7 let
Telefon: 01 8987 772
Vzgojiteljica: Sabina Sterle
Pomočnici vzgojiteljice: Marinka Kastelic, Andreja Hribar

Spoznavamo živali

Letos se je narava začela hitro prebujati iz zimskega "spanja", saj prave zime pravzaprav nismo niti imeli. Prve znanilce pomladi lahko že opazimo, bolj aktivne pa so postale tudi živali. Otroci poznajo že veliko, ampak zares veliko živali. Jih prepoznajo, poimenujejo in povedo kaj o njih. Zanimivo pa je raziskovati še naprej in odkrivati podrobnosti posameznih živali; vse od tega kje živijo in s čim se prehranjujejo, do njihovih posebnih značilnosti in sposobnosti. Seznam živali, ki jih želijo podrobneje spoznati so narekovali otroci sami. V vrtec so prinesli tudi knjige o živalih in enciklopedije. Nekaj jih imamo tudi na naših knjižnih policah. Vsak dan zamenjamo sliko živali in iščemo nove informacije. Po skupnem iskanju in pogovoru izluščimo značilnosti, otroci pa jih narišejo in prilepijo na kartončke. Vsi kartončki so zbrani na vratih omare in vabijo otroke, da si jih ogledajo ter se o njih tudi sami pogovarjajo.

Živali z našega seznama: kobra, volk, hišni maček, krokodil, konj, zajec, bizon, škorpijon, ris, miš, morski pes, delfin, tiger, puma ...

Kulturni mesec

Mesec februar je slovenski kulturni mesec. Zaznamuje ga praznik našega največjega pesnika -Franceta Prešerna, po katerem je kar cel mesec postal kulturno obarvan. Če si že prej ne uspemo vzeti dovolj časa, vsaj v tem mesecu vsi namenimo več pozornosti svojemu vedenju. Ali se obnašamo situacijam primerno, kulturno, prijazno? Kako bi lahko izboljšali svoje vedenje, kako smo lahko en do drugega še bolj prijazni (strpni, razumevajoči). Knjižničarka nas je danes ob obisku knjižnice opomnila, da prijaznih besed in dejanj ni nikoli dovolj. Ob ogledovanju slikanic o bontonu in lepem vedenju smo opazili, da se vljudne in prijazne besede ves čas ponavljajo; dober dan, nasvidenje, prosim in hvala, želim, hvala, ne bi ... Uporabljamo jih doma, na obisku in v javnosti (širše okolje, vrtec, šola, trgovina ...). V vrtcu se ves čas učimo osnov lepega vedenja ob prihodu in odhodu, v medsebojnih odnosih, pri jedi in ob obisku javnih ustanov. Odrasli smo otrokom zgled, zato moramo v prvi vrsti poskrbeti tudi za primernost svojega besednjaka in vedenja.

"Povej mi in bom pozabil, pokaži mi in si bom zapomnil, vključi me in bom razumel." Benjamin Franklin

Članek: Bonton za otroke

Mlečni zobki

Januar je mesec, ki ga vsako leto posvetimo tematikam v povezavi z zdravjem in našim telesom. Letos smo se pogovarjali, spoznavali in raziskovali mlečne zobe. Koliko jih otroci imajo (štetje in preštevanje do 20), kakšna so njihova imena in kakšna je njihova vloga. Imena zob in njihovo nalogo pri žvečenju hrane smo si poskušali zapomniti s pomočjo gibalnih asociacij, ki pomagajo pri lažjem in hitrejšem pomnjenju novih besed in vsebin. Morda so vam o svojih zobeh otroci povedali kaj novega tudi doma. Iskali smo razlike med zobmi; se naučili pesem o "Mojih belih zobkih" Svetlane Makarovič ter likovno ustvarjali. Urili smo se v ščetkanju svojih zob, ko nas je obiskala medicinska sestra; ščetkali smo z barvo po papirju, ščetkali smo maketo zob, na katerih so bili narisani "črvički". Vzporedno smo vsak dan po malo poslušali zgodbo o miški Sapra, ki se ji je zlomil zob. Zgodbo beremo počasi, stran po stran in se pogovarjamo o vsebini in novih besedah. Po zgodbi bomo pripravili tudi mini gledališko predstavo. Ali ste vedeli, da v Švici mlečne zobke ponoči odnese mravljica in za nagrado pusti kovanec? Da v Angliji in Ameriki pridejo po mlečne zobke zobne vile in pustijo presenečenje. Da jih v Rusiji imenujejo "mišji zobki", zato otroci svoj prvi zobek nastavijo miški pod posteljo. Na Poljskem svoje prve zobke posadijo na vrt, da bi novi zobje dobro rasli. Na Japonskem pa jih za srečo vržejo kar na streho. 

Članek: Kdaj začnejo izpadati mlečni zobje?

Priponke:
Download this file (Moji beli zobki.pdf)Moji beli zobki.pdf325 kB

Veseli december

Mesec december smo namenili spoznavanju prazničnih običajev in navad. V sodelovanju z vami, dragi starši, smo izdelali zelo pester in raznolik adventni koledar z zanimivi in bogatimi vsebinami, za kar se vam tudi najlepše zahvaljujemo. Naloge so bile tako domiselne, da smo imeli vsak dan priložnost spoznati nekaj novega in uriti različne spretnosti. Ob koledarju smo spremljali tudi minevanje dni in menjavanje številk na koledarju. Odštevali do božiča in prepoznavali številke. V decembru vedno tudi veliko ustvarjamo; otroci so izdelali zimsko dekoracijo za okna naše igralnice, lutke škratke za nastop (druženje z babicami in dedki) ter vabila in novoletne voščilnice. Naučili smo se božično pesem "Oj smrečiča, oj smrečica" ter zimsko pesem "Snežinke" avtorice Anje Štefan. Zadnji dan pred počitnicami pa smo si vzeli čas za druženje med skupinami in obiskali otroke v enoti Škratki. Ta dan smo za v vrtec oblekli nekaj rdečega in tako poudarili praznično vzdušje.

Spoznavamo Slovenijo

Oktobra in novembra smo "potovali" s prstom po zemljevidu in spoznavali našo državo Slovenijo. Otroci so se seznanili s pojmom države, državne meje in zastave. Ker slovensko zastavo že dobro poznamo, smo se osredotočili na prepoznavanje zastav naših večjih mest (sledili smo 11 regijam, ki jih označujejo tudi registrske oznake). Otroci urijo svoje možganske spretnosti tudi preko pomnjenja in prepoznavanja simbolov smo zastavam večjih slovenskih regij dodali tudi registrske oznake. Med zastavami smo iskali razlike in podobnosti ter si s pomočjo otroške knjige o Sloveniji razložili tudi pomen slik v grbih zastav. Otroci so urili svojo orientacijo na ploskvi (zemljevid): zgoraj, spodaj, levo in desno. Prepoznavali in poimenovali so barve. Za slikovito predstavitev značilnosti Slovenije smo uporabili otroški zemljevid, "Medved Lovro raziskuje Slovenijo" ter se igrali pripadajočo družabno igro "Potepanje po Sloveniji". Vzgojiteljice smo pripravile tudi didaktične liste ter veliko leseno maketo Slovenije, na katero so otroci pripenjali sličice z značilnostmi posameznih pokrajin s pomočjo magneta. Ob raziskovanju naše dežele smo se veliko pogovarjali; otroci so pripovedovali o tem kaj že poznajo, kaj jim je znano, kje so že bili in kam bi radi še šli. Naučili smo se tudi slovensko narodno pesem: "Jaz pa pojdem na gorenjsko", s katero smo nastopali za naše babice in dedke.

     

Plavalno opismenjevanje

Športni program Mali sonček predvideva v šestem letu starosti tudi prilagajanje na vodo. Predplavalne veščine so pomembne za otrokov gibalni razvoj in predstavljajo dobro osnovo za pravilno učenje plavanja. Ta teden obiskujemo bazen v športni dvorani Pungrt in se igramo igre v vodi.

     

stran 1 od 3

Galerija Petelinčki

Vrtec Ciciban