Vrtec Ciciban

Metuljčki

Naslov: Za Povrtmi 6, 1275 Šmartno pri Litiji
Starost otrok: 4-5 let
Telefon: 01 8987 325
Vzgojiteljica: Jasmina Pajk
Pomočnica vzgojiteljice: Katja Potisek

Metuljčki v marcu

Mesec marec je minil ob izdelovanju drobnih presenečenj za naše ljube mamice in očke. Rožice za mamice smo izdelali preko tehnike "pikanja". To smo počeli prvič in v večini smo bili kar spretni. Za prvi pomladni dan smo sami pripravili mini sadno tortico, pomladna je tudi naša igralnica in garderoba. Naučili smo se marsikaj novega o zeliščih (skupaj z vašo pomočjo - starši) in si sami pripravili čaj.

V mesecu marcu je zaključevala svojo prakso v vrtcu dijakinja Neža, ki nam je pripravila raznolike dejavnosti, najbolj smo uživali ob iskanju skritega zaklada na igrišču, iskali smo ob namigih "škratka Tineta."

V spominu nam bo ostal tudi obisk kmetije na Grmačah ter nabiranje "kronc" v gozdu, iz njih smo pripravili šopke za okrasitev miz.

Metuljčki v februarju

Mesec februar je minil pod vplivom kulture in pusta. Odšli smo na pravljično urico v knjižnico, kjer smo spoznali veliko poučnih knjig o lepem vedenju ter poslušali pravljico Zajčkov bralni krožek. Kulturno se moramo obnašati tudi na obisku in to smo dokazali, ko smo šli nastopat k otrokom v Bučke. Navdušeno smo z aplavzom nagradili tudi njihov nastop. V lepem spominu nam bo ostala vožnja z avtobusom in igra na igralih v Kostrevnici.

Že pred počitnicami smo pustno okrasili igralnico in se igrali v pustnem kotičku. Med zimskimi počitnicami smo s pikapolonicami raziskovali gozd. 

In potem je končno prišel pustni torek, ta dan smo se dopoldan pridružili pustnemu sprevodu čez Šmartno, popoldan pa smo pogumno nastopali kot indijanci s pesmico "Ole majole".

Radijski ringaraja pri Metuljčkih

Pri Metuljčkih nas je obiskala čisto prava novinarka iz Radia Slovenija (Prvi). Pogovarjali smo se o pustu. Poslušate nas lahko v živo, v soboto, 2. 3. 2019 ob 8.00 uri zjutraj.

Če kdo ne utegne v živo, pa lahko tudi kasneje na spletni strani: 

http://radioprvi.rtv.slo.si/radijski-ringaraja/

 

Projekt zdravje pri Metuljčkih

Naša glavna januarska tema je bila zdravje (projekt NJIZ). V okviru tega projekta smo si v vrtcu umivali zobe po zajtrku in pozorno poslušali medicinsko sestro, ki nas je poučila, od kje pridejo dojenčki ter kako moramo skrbeti zanje. S pomočjo lutke krokodila ter modela zoba, si sedaj bolje predstavljamo, kaj je to zobna gniloba ter kako se ji izognemo.

 

Priponke:
Download this file (zdravje-v-vrtcu[1].jpg)zdravje-v-vrtcu[1].jpg19 kB

Metuljčki v januarju

Metuljčki smo komaj čakali sneg. Čeprav ga je bilo malo, smo ga z veseljem očistili z igrišča. Pogovarjali smo se o negi naših zob in se naučili dve pesmi na to temo - Zajček Repko ter Moji beli zobki. Igrali smo se tudi matematiko in iz likov sestavili velike snežene može. V igralnici smo s pomočjo dijakinje Neže uredili matematični kotiček ter preko odtisa spoznali simetrijo.

Metuljčki v decembru

Mesec december je minil v času pričakovanja in božično-novoletnega okraševanja igralnice ter novoletne jelke pred vrtcem in pri Metuljčkih. Jelka v naši garderobi je bila res unikatna, hvala starši za pomoč pri okraševanju. Prebrali smo slikanico Polomljena kočija in nato z risbicami sodelovali na likovnem natečaju. V KD Šmartno smo si ogledali predstavo, nekateri otroci so pogumno sodelovali tudi na odru. Pripravili smo okusne medenjake, katere smo ponudili še ostalim otrokom vrtca na novoletni čajanki. Ta dan je bil nekaj posebnega tudi zato, saj smo bili vsi oblečeni v nekaj rdečega.

Metuljčki v novembru

    V novembru smo se Metuljčki malo bolj posvetili črkam. Kar nekaj otrok se že zna podpisati, prepoznamo tudi črke v svojem imenu. Naredili smo praskanko s svojim imenom in imena razvrščali na dolge in kratke. Spoznavamo pesmice o črkah in preko ugank naštevamo besede, ki se začnejo na določen glas/črko. Kar nekaj otrok že sliši pvi glas v besedi.

    Preko odtisov jabolk in hrušk smo se seznanili s preprostimi matematičnimi zaporedji. Pridružili smo se ostalim skupinam v Cicibanu in za kratek čas postali čebelarji.

    Ob Svetovnem dnevu otrok smo razmišljali , kaj dobega želimo drugim otrokom na svetu, plakat smo popestrili z modrimi odtisi naših dlani.

    Z razstavo smo sodelovali na likovnem natečaju oz. pri projektu "Mednarodni dan strpnosti - dan za strpnost in prijateljstvo." Avtor in nosilec projekta je Izobraževalni Center Eksena. Preko pravljice smo spoznali, zakaj ni dobro obrekovati ter v srce ilustrirali prijateljsko ravnanje do drugih otrok. Temo strpnosti in prijateljstva smo podkrepili tudi s plesom ob pesmi Lepši svet.

 

Metuljčki v oktobru

Oktober se je pričel s "Tednom otroka". Letos je bila tema "Prosti čas" in tudi mi smo se veliko ukvarjali s tem, kako ga preživeti čim bolj kvalitetno. Preko pobarvank in pantomime smo spoznavali različne športe, naredili smo tudi stolpčni diagram petih najljubših športov v naši skupini - in prevladalo je jahanje. Na igrišču smo dopoldan izvedli kostanjev piknik z različnimi športnimi dejavnostmi. Imeli smo tudi slikarski kotiček, kino v igralnici ter si ogledali lutkovno predstavo "Jabolko".

Dijakinja Neža nam je pripravila glasbeno pravljico "Pod medvedovim dežnikom" ter nas zelo navdušila z inštrumentom- sintisajzer. Buče so postale zunaj prava igrača (razvrščali smo jih po velikosti, teži, barvi, se z njimi igrali tržnico in iz njih sestavili "bučnega moža").

Tik pred počitnicami nas je obiskala knjižničarka Tatjana. Po doživetem pripovedovanju zgodbe "Saj to ni džungla", smo knjigo ilustrirali. Nastale so odlične risbe. 

stran 1 od 2

Galerija Metuljčki

Vrtec Ciciban