TA VESELI DAN KULTURE

Pozdravljeni.

Stoji, stoji tam lipica, Matija Čop, sonet, kovanec za 2€, Zdravljica, suhe fige, himna, vino, Povodni mož, Prešernova nagrada - to je le nekaj pojmov, ki nas spomnijo na Franceta Prešerna, enega izmed naših največjih pesnikov. Njegov rojstni dan praznujemo 3. decembra, dan drugače imenovan tudi kot "Ta veseli dan kulutre". France Prešeren je za nas pomemben, ker si je prizadeval, da bi slovenščina postala knjižni jezik in za to, da bi bili Slovenci priznani kot samostojen narod. V slovenski prostor je prinesel pesniški obliki sonet in romanco, tako dokazal, da je slovenščina enakovredna drugim jezikom in dvignil raven našega knjižnega jezika.

Na "Ta veseli dan kulture", se po vsej državi vrstijo mnoge kulturne prireditve, muzeje in galerije lahko obiščete brezplačno. V naši avli si lahko ogledate razstavo umetniških del, v šolski knjižnici pa na gramofonu poslušate recitacije pesmi iz pesniške zbirke Poezije in si ogledate faksimile Zdravljice.

V čast tega dne, so učenke in učenec, po šolskem radiu recitirali Zdravljico, 7. kitico, ki smo si jo Slovenci izbrali za državno himno, pa se je zapela.

Želim vam prešeren vikend.

Knjižničarka Joži

Priponke:
Download this file (TVDK2.jpg)TVDK2.jpg1732 kB
Download this file (Ta veseli dan kulture.jpg)Ta veseli dan kulture.jpg1919 kB
Download this file (TVDK1.jpg)TVDK1.jpg1566 kB

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika