Prostovoljci OŠ ŠmartnoProstovoljsko delo ima na OŠ Šmartno že dolgoletno tradicijo. Zavedamo se namreč, da se skozi prostovoljstvo gradijo dobri medsebojni odnosi, ki so pogoj za zdravo in varno šolo. Skozi aktivnosti prostovoljstva razvijamo in spodbujamo solidarnost, medsebojno spoštovanje, strpnost, enakopravnost, enake možnosti za vse ...
Želimo si, da bi s pomočjo prostovoljskih aktivnosti učencev in drugih prostovoljcev, ki vstopajo v šolski prostor, pripomogli k ozaveščanju, da smo za življenje v naši skupnosti odgovorni vsi ter da lahko vsak posameznik veliko prispeva h kvalitetnejšemu sobivanju.

Pismo za lepši dan

Decembrski čas je, ko topla in prijazna beseda dobi čisto svoj čar. Nekateri starejši ljudje živijo sami in osamljeni. Nekaj preprostih besed jim lahko zelo polepša dan.
Vabljeni, da se pridružite akciji youngCaritas Slovenija Pismo za lepši dan in naredite nekaj dobrega za starejše oz. osamljene ljudi.
Napišite kratko pisemce s pozdravi, lahko tudi kaj narišete. Pošljite ga direktno na Karitas ali pa ga do konca tega tedna prinesite v šolo, v kabinet I/K2. S preprostim dejanjem, ki vam ne bo vzelo veliko časa, lahko nekomu pričarate lepši dan in vlijete upanje v boljšo prihodnost. Več informacij na: https://youngcaritas.si/pismo-za-lepsi-dan/

Zbiramo zamaške - pomagamo Luki

Luka je radoživ, vedoželjen in nasmejan 14 – letnik, ki rad hodi v šolo. Zelo rad igra flavto in se zabava z vrstniki, vendar pa je pri tem oviran, saj ima cerebralno paralizo. Sam pove, da to ni bolezen, ampak stanje, ki mu otežuje življenje, predvsem na gibalnem področju. Ker so njegove mišice...


Praznik prostovoljcev

5. december je mednarodni dan prostovoljstve. Vabljeni, da si ob tej priložnosti ogledate kratek filmček z utrinki prostovljstva na naši šoli. Prostovoljcem VSE NAJBOLJŠE!

https://youtu.be/G93ca6OBfRU

Področja delovanja

Učenci prostovoljci

 • Obiskovanje starejših prebivalcev v okolici doma – druženje, pomoč pri manjših opravilih, skupna aktivnost
 • Medvrstniška pomoč pri učenju
 • Tutorstvo – mentorstvo  prvošolcem ter ostalim mlajšim učencem; spremljanje učencev v šolo in pomoč pri vključevanju v šolsko skupnost
 • Vključevanje v OPB – pomoč mlajšim pri učenju, izvajanje in sodelovanje pri aktivnostih v OPB
 • Promoviranje prostovoljstva (informiranje o prostovoljstvu, internet, šolski radio, plakati, akcije)
 • Izvedba delavnic – prenos različnih spretnosti, znanj ...
 • Seznanjanje učencev s pomembnimi dnevi – obeležitev posebnih dni
 • Udeležba na delavnicah v Domu Tisje (predvidoma enkrat mesečno)
 • Samostojno obiskovanje varovancev v Domu Tisje (učenci 8. in 9. razreda)
 • Prostovoljske akcije ali dejavnosti
 • Urejanje šolskega vrta in okolice šole
 • Dobrodelna interesna dejavnost: Za lepši svet (učiteljica Vlasta Tacer)

 

Zunanji prostovoljci

Upokojeni učitelji prostovoljci

Učno pomoč iz angleščine ter mentorstvo učencem prostovoljcem tudi letos izvaja upokojena učiteljica in prostovoljka Katarina Kragelj. Angleške urice potekajo že četrto leto, v šolskem letu 2014/2015 jih je obiskovalo 32 učencev.  

Izvajanje mednarodnega prostovoljstva (EVS)

Šola je akreditirana za izvajanje EVS (evropska prostovoljna služba) v okviru programa Erasmus+. V sodelovanju z MC Litija, ki je v projektu koordinatorska organizacija, bomo, v primeru prijave, gostili mladega prostovoljca iz EU. Morebitni prostovoljec se bo, glede na program, vključeval v vse dejavnosti šole.

Galerija Prostovoljstvo

Prijava/odjava uporabnika