Objave učiteljev

E-račun

Obvestilo za starše!

V mesecu marcu smo vzpostavili sistem, ki omogoča šoli in vrtcu izdajanje e-računa, ki nam omogoča prihranek časa in denarja in je prijazen do okolja, staršem pa omogoča varno in enostavno prejemanje e-računa in plačevanje stroškov preko spletne banke.

Več informacij si lahko ogledate v priloženem dopisu.

Albert Pavli, ravnatelj

Območn o tekmovanje iz geografije

V sredo, 6.3.2019, je na OŠ Nove Fužine v Ljubljani potekalo območno tekmovanje iz geografije. Tekmovanja sta se udeležila Teja Kokovica in Matevž Štritof. Oba sta dosegla zelo lep rezultat in z njim SREBRNO PRIZNANJE. Visok rezultat pa je Matevžu prinesel še uvrstitev na državno tekmovanje, ki bo v aprilu. Srečno,Matevž, tudi v nadaljevanju tekmovanja.

Nedelovanje telefonov na šoli

Sporočamo Vam, da zaradi težav v omrežju Telekoma Slovenije na šoli ne delujejo telefoni. Za odjavo malice in kosila lahko pokličete na šolski mobitel: 031 396 979.

Občinsko srečanje mladih parlamentarcev

V četrtek, 7. marca 2019, smo se Julija, Tarin, Tinkara, Rosana in Žana – predstavnice otroškega parlamenta na OŠ Šmartno, udeležile občinskega srečanja otroškega parlamenta. Tema letošnjega, že 29. otroškega parlamenta je enaka lanski – Šolstvo in šolski sistem. Srečanja so se poleg nas udeležile še tri šole: OŠ Gradec, OŠ Litija in OŠ Gabrovka-Dole. Predstavnice smo poročale o tem, kaj smo na šoli do sedaj že spremenili (oznake na straniščih s sloganom »Počisti za seboj, WC ni samo tvoj!«; seznam krožkov, ki si jih želimo; zvonjenje pred razredno uro). Organizirali smo tudi okroglo mizo o nasilju in tej temi namenili tudi dve razredni uri v vsakem oddelku od 4.-9. razreda naše šole. Z učenci ostalih šol smo se pogovarjali o izvajanju pouka na prostem, aktivnih odmorih, jedilnikih po željah učencev, povezovanju med mlajšimi in starejšimi učenci …

Sklenili smo naslednje sklepe:

  1. Želimo si več pouka na prostem.
  2. Strinjamo se z uporabo tehnologije v šoli, vendar si želimo, da bi bilo v šoli manj uporabe Power point predstavitev in manj pisanja na računalnike, ter da bi bilo bolj poudarjeno pisanje na roko, izdelava plakatov, pisanje na tablo,...
  3. Predlagamo več sodelovanja med učitelji in učenci, še posebej si želimo podpore učiteljev pri izvedbi aktivnosti po želji učencev.
  4. Pomembno se nam zdi, da na šoli vlada dobro vzdušje in se učenci med seboj dobro razumemo. Učenci predmetne in razredne stopnje moramo med seboj sodelovati, k temu nas morajo spodbujati tudi učitelji.

Debata o šolstvu in šolskem sistemu se bo nadaljevala tudi na regijskem in nacionalnem srečanju.

Nemška bralna značka

Ta teden je potekalo tekmovanje iz nemške bralne značke. Sodelovalo je 34 učencev. Zlato priznanje prejmejo: Eva Dremelj, 6.b, Andraž Kosem, 6.a, Petra Avbelj, 4.b in Ella Ponjavič, 4.c.  21 učencev prejme srebrno priznanje. Čestitamo.

Petošolci v Planici

V sredo, 6. 3. 2019, so petošolci preživeli prijeten športni dan v Planici. Preizkusili so se v teku na smučeh in se ob tem zelo zabavali. Od bližje so si ogledali tudi trening smučarskih skokov, nekateri pa so se povzpeli še na Velikanko.

Dobrodelni Pust

Na pustni torek smo pripravili veliko dobrodelno pustno prireditev. Vzgojiteljice in otroci vrtca Ciciban ter učiteljice in učenci podaljšanega bivanja osnovne šole, so pripravili odličen zabavni program. Na tej povezavi si oglejte nekaj utrinkov:

Predstavile so se različne pustne skupine otrok in učencev, vzgojiteljice in učiteljice so zapele in zaplesale ob pustni himni, vse skupaj sta imenitno povezovala pujska Bibi in Gusti, sledilo je še pustno rajanje za otroke in odrasle.

Prireditev je imela dvojni namen, pripraviti organizirano pustno veselje za otroke in spodbuditi dobrodelnost. Na prireditvi smo zbrali 2.352 EUR prostovoljnih prispevkov. Iskrena hvala vsem, ki ste prispevali za dober namen. Hvala tudi vsem donatorjem, ki so v preteklih mesecih nakazali 3.370 EUR v šolski sklad. Zbrana sredstva in sredstva, ki jih je v proračunu zagotovila občina, bomo namenili za postavitev otroških igral v zunanjih enotah vrtca.

Albert Pavli, ravnatelj

Okrogla miza o nasilju

Unicef opozarja, da je nasilje pogost spremljevalec izobraževanja mladih po vsem svetu. Žal tudi v Sloveniji – namreč, kar 44% slovenskih mladostnikov je vključenih v nasilje.

V okviru Unicefove globalne kampanje #ENDViolence smo v mesecu februarju izvedli okroglo mizo o nasilju v šoli in med vrstniki. Učenci od 4. do 9. razreda smo debatirali o svojih izkušnjah z nasiljem, kaznovanju nasilnežev, varnih točkah, nasilju v digitalnem okolju ... Izpostavili smo predvsem neučinkovite kazni ob pojavu nasilja, kot so podpis, izdelava plakata ipd. ter popustljivost staršev pri kaznovanju (npr. prepoved telefona za en mesec, vrnejo ga po treh dneh). Seznanili smo se tudi z mrežo varnih točk. To so javne ustanove (šole, vrtci, knjižnice, trgovine, vulkanizerski servisi ...), kamor se lahko otroci in mladostniki zatečemo po pomoč, nasvet, zaščito. Naši šoli najbližje tri se nahajajo v Litiji. Menimo, da v Šmartnem potrebujemo vsaj eno varno točko. Sestavili smo seznam lokacij, ki so blizu učencem naše šole in so najbolj primerne za varne točke.

Pogovorom o nasilju in preventivnim dejavnostim sta bili v februarju namenjeni dve razredni uri, kjer so udeleženci okrogle mize poročali o dogajanju na dogodku.

Tudi v naslednjih mesecih se bodo izvajale dejavnosti v okviru kampanje #ENDViolence. Verjamemo, da s tem prispevamo kamenček v mozaiku sveta brez nasilja.

                                                                                                                  Žana Primc, 8.b

                                                                                 

                                

stran 1 od 12