Objave učiteljev

Predavanje za starše učencev od 5. do 9. razreda

Vabimo vas, da se nam v sredo, 21. 11. 2018 ob 17. uri, v avli I. nadstropja OŠ Šmartno pridružite na predavanju: KAKŠNE ČUSTVENE TEŽAVE IMAJO NAJSTNIKI IN KAKO JIM POMAGATI.

Predavateljica bo Metoda Maj, ki je magistrica klinične psihologije, specialistka psihološkega svetovanja in sodna izvedenka. Poleg svetovanja se ukvarja s psihodiagnostiko, raziskovalnim ter pedagoškim delom. Predstavila nam bo primere iz svoje dolgoletne psihološke prakse, opozorila bo na pasti in stiske, s katerimi se srečujejo mladostniki v obdobju odraščanja in vas povabila k sodelovanju z vašimi vprašanji, mnenji in dvomi.

Več informacij o predavanju v prilogi.

Dan slovenske hrane - tradicionalni slovenski zajtrk

ZAHVALA

Za nami je še ena delovna sobota in ta je bila prav posebna, saj smo se učili praktičnih kuharskih veščin. Pripravili smo ogromno zdravih in okusnih jedi - tradicionalnih slovenskih jedi, ki so jih z veseljem poskusili tudi starši. Hvala vsem učencem, ki ste sodelovali pri pripravi teh, učiteljem, ki ste bili idejni vodje kuharskih delavnic, kuharicam, ki ste bile v veliko pomoč pri pripravi hrane, nastopajočim na odru za prikaz tradicionelnih slovenskih plesov in glasbe, zunanjim sodelavcem (kmetom, rokodelcem, ZD Litija, Mladinskkem centru Litija, pekarni Piškotek), ki ste obogatili dogajanje s svojo ponudbo, staršem, ki ste zapolnili naše šolske prostore ter organizatorjem dogodka.

 Hvala za čudovit dan!

 

Tradicionalni slovenski zajtrk 2018

Govorilne ure

Zaradi izobraževanja odpadejo jutri govorilne ure pri učiteljici Sabini Slana Cvikl. Za rezervni termin pokličite v času dopoldanskih GU, v čet. 3. ali 4. šolsko uro.

Kulturni dan - Rastem s knjigo

Šola je tista, ki učence najprej nauči brati, potem pa jim svet domišljije približa skozi najrazličnejše zgodbe. Da bi za branje navdušili čim več mladih bralcev, pa z veseljem sodelujemo tudi z ostalimi ustanovami, ki spodbujajo bralno kulturo mladih. Knjižnica Litija vsako leto v sklopu projekta Rastem s knjigo, ki ga izvaja skupaj z Javno agencijo za knjigo RS in s krajevnimi šolami, organizira srečanje z avtorjem, ki ustvarja v lokalnem prostoru.

Letos so imeli šmarski sedmošolci na kulturnem dnevu, ki je bil 8. 11. 2018, priložnost sodelovati v pogovoru z Miranom Juvančičem, ki ga je vodila knjižničarka Aleksandra Mavretič. Miran Juvančič je svetovni popotnik, ki je prepotoval že dobršen del naše zemeljske oble. Zadnje potovanje, ki ga je ponovno opravil v sedlu motocikla, na Aljasko, Jukon in v Santa Fe, je popisal v svoji že četrti knjigi, z naslovom Ukročena divjina. Učenci so z zanimanjem prisluhnili pogovoru in se navduševali nad prikazanimi fotografijami.

Drugi del kulturnega dne smo namenili obravnavi knjige, ki so jo učenci prebrali za domače branje. V sklopu nacionalnega interesa spodbujanja bralne kulture so že v septembru prav vsi v dar prejeli mladinsko leposlovno delo Nataše Konc Lorenzutti, Avtobus ob treh. Zgodba, močno približana današnjemu mlademu bralcu, jih je navdušila. Raziskovali so s humorjem prepleten slog pisanja, se poglabljali v različne tematike, ki jih knjiga ponuja, nato pa spoznanja delili z ostalimi sošolci v pogovoru za okroglo mizo.

 

Dom Tisje in prostovoljstvo - predstavitev

V sredo, 7. 11. 2018, smo na šoli imeli poseben dogodek. Obiskali sta nas ga. Irena Špela Cvetežar (direktorica Doma Tisje) in ga. Renata Ozimek (delovna terapevtka). Predstavili sta aktivnosti, ki se odvijajo v domu, in način sodelovanja v okviru prostovoljstva. Naša šola že več let sodeluje z Domom Tisje, za kar ima največ zaslug učiteljica ga. Vlasta Tacer. Nekaj fotografij iz dogodka si lahko ogledate v galeriji.

Državno tekmovanje iz znanja LOGIKE

V soboto, 20. 10. 2018, je bila naša šola gostiteljica 33. državnega tekmovanja iz znanja LOGIKE. Že 350 let pred našim štetjem se je z logiko ukvarjal znameniti filozof Aristotel, ki je tudi utemeljitelj logike (znanost o pravilnem sklepanju). Namen tekmovanja je širjenje in poglabljanje različnih znanj tudi nad zahtevnostjo rednega programa.

Že v septembru pa je na šoli potekalo šolsko tekmovanje iz znanja logike. Tekmovali so učenci od četrtega do devetega razreda. Vseh tekmovalcev je bilo 60, osvojili pa so skupaj 26 bronastih priznanj:

4. razred: Anže Rozina, Marko Lupše, Matevž Anton Marolt, Neža Hočevar in Julija Kosem.

5. razred: Neža Požun, Jurij Celestina, Vita Jakopinn, Judita Ferlan in Florijan Kokalj.

6. razred: Lara Jelen, Nik Meserko, Gloria Baš, Gašper Tori, Andraž Kosem, Žana Velagić Jereb, Julija Laba in Eva Dremelj.

7. razred: Neža Toplak, Neža Avsec, Julija Ferlan in Dominik Fele.

8. razred: Špela Marolt.

9. razred: Filip Ferlan, Tinkara Kogovšek in Maks Povše.

Tekmovanja, na državni ravni, so se udeležili tudi štirje naši učenci:

Neža Avsec 7. a, Neža Toplak 7. a,  Špela Marolt 8. b in Filip Ferlan 9. b. Najuspešnejši med njimi je bil učenec devetega razreda Filip Ferlan, ki je osvojil SREBRNO priznanje.

Vsem tekmovalcem in dobitnikom priznanj iskreno čestitamo in želimo veliko uspehov tudi v bodoče.

 

Bor Artnak zmagal

Bor je na turnirju Tennis Europe 1. (najvišjega) ranga v Teldeju (Španija) osvojil 1. mesto. V finalu je špancu Giersiepina Garcii zavezal "dvojno kravato", v teniškem žargonu poznano tudi kot "kolo", in slavil s 6:0, 6:0.

Čestitke.

stran 1 od 5