×

Napaka

Error the gallery with an id of: 5793 is not published

Rastem s knjigo

Šola ima pomembno vlogo pri širjenju bralne kulture. Od prvega šolskega dne učitelji sistematično razvijamo najprej osnovne veščine bralnega opismenjevanja, v višjih razredih pa vse bolj stremimo tudi k privzgajanju občutka za lepoto jezika in z njo ljubezni do pisane besede. Želimo si radovednih otrok, ki bodo željni spoznavanja novih svetov. Saj vendar vsi vemo, da kdor bere, živi tisoč življenj.

Današnji kulturni dan smo sedmošolci v celoti posvetili branju in knjigi. V sklopu projekta Rastem s knjigo, ki ga skupaj z Javno agencijo za knjigo RS izvaja Knjižnica Litija v povezavi s krajevnimi šolami, smo prvi del namenili srečanju z mladinsko pisateljico Nejko Omahen Šikonja. Pogovor z njo je v šmarski knjižnici vodila Aleksandra Mavretič. Gospa Omahen Šikonja je Šmarčanom dobro poznana, saj je otroštvo preživela v našem kraju. Njene knjige so med mladostniki zelo priljubljene, saj so tematsko aktualne in napisane v otrokom privlačnem jeziku. Prestavila nam je svojo zadnjo knjigo Vihar v meni, učencem pa se je najbolj približala prav z doživetim branjem slikanice Polžja dirka.

V drugem delu dneva smo se s pisano besedo družili v šoli. Pod drobnogled smo vzeli knjigo avtorjev Boštjana Gorenca in Jake Vukotiča, ki sta s pomočjo Kozma Ahačiča napisala Reformatorje v stripu. V dar so jo od JAK-a učenci prejeli že v januarju in jo do tega dne za domače branje tudi prebrali. Potopili smo se v čas nastajanja naših prvih knjig, ko se je zavest o pomembnosti slovenskega knjižnega jezika in z njo branja ter pisanja šele dobro oblikovala. Privlačna forma stripa je učence pritegnila k branju. K razumevanju za to starostno skupino dokaj zahtevnega čtiva pa smo s postopnim odstiranjem tančic neznanega poskrbeli učitelji slovenščine.

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika