Tehtanje zavržene hrane in samopostrežno kosilo v OPB 4.B
- Podrobnosti
- Prispeval-a: Neža Peterlin
V dveh zaporednih tednih, od 7. do 18. aprila, smo z učenci OPB 4.B tehtali, koliko hrane zavržejo pri kosilu. Prvi teden smo ugotovili, da ostankov ni bilo malo, zato smo drugi teden uvedli samopostrežno kosilo. S tem smo želeli spodbuditi učence, da si vzamejo le toliko hrane, kolikor je bodo res pojedli ter tako prispevati k zmanjšanju količine odpadkov. Vsak dan smo skrbno opazovali, tehtali in beležili ostanke hrane ter jih primerjali z rezultati prejšnjega tedna. Veliko pozornosti smo namenili tudi bontonu pri mizi - od kulturnega vedenja, do spoštljivega odnosa do hrane in sošolcev.
Ugotovili smo, da se je količina zavržene hrane znatno zmanjšala! Učenci so bili pri odmerjanju hrane bolj premišljeni - upoštevali so svoj občutek lakote ter lastne potrebe po hrani. Ob tem smo jih opogumljali, naj poskusijo vse jedi, ki jih ponuja jedilnik.
Skupaj si želimo, da bi bilo zavržene hrane čim manj, zato bomo z učenci še naprej gradili premišljen, odgovoren in spoštljiv odnos do hrane.