Ne spreglejte ...

  • 1
  • 2
  • 3

Šola v Štangarskih Poljanah praznuje 50 let

Nekje v Osrednji Sloveniji leži majhna vas. In ta majhna vas nosi ime Štangarske Poljane. V tej majhni vasi stoji majhna šola – Podružnična šola Štangarske Poljane. Šola je majhna, toda praznuje velikih 50 let.

Šolsko življenje vsakega kraja je kot pisan mozaik. Sestavljen je iz velikih in majhnih, uspešnih in neuspešnih, pomembnih in nepomembnih, veselih in žalostnih dogodkov. Tako je bilo in je še vedno tudi v Štangarskih Poljanah.

Obeležitev 50. rojstnega dne naše šole je potekalo na četrtek, 13. junija, na šolskem igrišču. Učenci in učiteljice šole so za vse prisotne krajane, nekdanji učence, učitelje, starše … pripravili čudovit kulturni program, rdeča nit programa pa je bila Šola nekoč in danes. Prireditev je popestril Pihalni orkester Litija pod vodstvom gospoda Vasje Namestnika.

Dobrodošlico je vsem zaželela dolgoletna vodja podružnične šole, gospa Alenka Kralj, ki je vse prisotne na kratko popeljala skozi zgodovino naše šole: Odprtje šole v Štangarskih Poljanah je bilo na nedeljo, 29. septembra 1974. Vodja šole je bila 30 let gospa Andreja Kastelic, leta 2004 je vodenje prevzela Alenka Kralj, zadnji dve leti pa šolo vodi Petra Ivanušič. V 50 letih je šolo obiskalo 358 posameznikov. Največ učencev je bilo v šolskem letu 1988/89, kar 37, najmanj pa v letu 2019/20, ko jih je bilo 16.

Svoja občutja o pomenu podružničnih šol sta izrazila tudi ravnatelj Osnovne šole Šmartno, gospod Tomaž Rozina, in župan Občine Šmartno pri Litiji, gospod Blaž Izlakar. Prisotne je nagovoril tudi domačin in sedanji minister za javno upravo, gospod Franc Props. Vsi trije so šoli in zaposlenim čestitali ob tako pomembnem jubileju.

Ob koncu kulturnega programa so se učenci in učiteljice poslovili od dolgoletne učiteljice in sodelavke Alenke Kralj, saj po 40 letih poučevanja odhaja v zasluženi pokoj.

Ob praznovanju rojstnega dne je naša šola prejela darila. Predsednik PGD Štangarske Poljane, gospod Matej Jug, nam je poklonil športni rekvizit, s katerim se bodo učenci preizkusili v vztrajnosti in natančnosti. Predsednica KŠD Velika Štanga, gospa Andrejka Kastelic, pa nam je poklonila žoge za odbojko, košarko in nogomet. Oba sta se zahvalila za dolgoletno in zgledno sodelovanje šole z društvoma.

Za konec smo zapeli Vse najboljše naši šoli in razrezali torto.

Vsi udeleženci praznovanja so se na povabilo vodje šole po prijetnem kulturnem programu lahko bogato pogostili v šolskih prostorih in si ogledali razstavo Šolstvo skozi čas. Najdlje so se obiskovalci zadržali v šolski avli ob fotografijah, ki so jih popeljale skozi 50 let generacij naše šole. Mnogi so ob gledanju slik poklepetali in obujali spomine iz šolskih dni.

Če pogledate našo šolsko zgradbo, morate priznati, da sproti lepo skrbimo zanjo in ji ni mogoče prisoditi 50 let. Kdor se spominja prvih let delovanja šole, bo lahko opazil, da nimamo več lesenega oboja fasade in stropov, ladijski pod v učilnicah je zamenjal sodobnejši material, nič več ne pospravljamo premoga v kurilnico, saj prostore ogrevamo s pomočjo toplotne črpalke, preuredili smo zelenico in igrala, garaža se je spremenila v mini učilnico, pridobili smo novo vrtno lopo za športne pripomočke in vrtno orodje, nove so sanitarije in kuhinja, letos še garderoba – in še marsikaj bi lahko naštela.

Pomemben pečat so v zgodovini naše šole pustili vsi nekdanji učitelji in delavci, saj so vanjo vložili večino svojega ustvarjalnega duha. Njihova ustvarjalnost se je nalezljivo prenašala na prihajajoče generacije učiteljev. Smo šola, ki se lahko ponosno ozira na uspehe številnih generacij, ki so uspeli na različnih področjih kulturnega, političnega in gospodarskega življenja. Mnogi pa so uspeli kot ljudje, ki so znali poiskati srečo in jo deliti z drugimi. Podrobna zgodovina šolstva v Štangarskih Poljanah je ovekovečena v zborniku, ki ga je zapisala in oblikovala naša učiteljica Alenka Kralj in je v mesecu maju ugledal luč sveta.

Prireditev nam ne bi uspela brez pomoči posebnih ljudi in organizacij. Posebna zahvala gre PGD Štangarske Poljane pod vodstvom g. Mateja Juga za vso pomoč pri organizaciji prireditve in parkiranja, Občini Šmartno pri Litiji za prireditveni oder, Društvu kmetic Litija‑Šmartno za sladke dobrote, g. Darku Tomažiču za postavitev šotora, Foto formatu Litija za pomoč pri pripravi razstave v šolski avli, ge. Anji Sotlar za najslajšo in največjo torto ob 50-letnici šole, vodstvu OŠ Šmartno za pomoč pri tiskanju plakatov in izdaji zbornika, g. Blažu Marnu za prevoz stolov, g. Branetu Kralju za oblikovanje in namestitev dekoracije, sosedu Jožetu Goršetu za fotografiranje, g. Roku Berdajsu za ozvočenje, posebna zahvala vsem krajanom, ki so omogočili parkirna mesta, in seveda napovedovalcema prireditve, našima nekdanjima učencema, ge. Tanji Kastelic in g. Tinetu Fortuni. Najlepša hvala vsem skupaj in tudi vsem ostalim, ki ste kakorkoli pomagali pri obeležitvi naše 50-letnice.

Hvaležna sem, da sem danes lahko del te čudovite zgodbe ob 50-letnici naše šole. Praznujemo pol stoletja znanja, vzgoje in nepozabnih spominov. Šola ni le prostor za učenje in izobraževanje, je tudi srce skupnosti, kjer se prepletajo življenjske poti številnih generacij. Naša podružnična šola bo še naprej svetilnik znanja, ki bo vodil naše otroke na poti do njihovih sanj.

 

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika