×

Napaka

Error the gallery with an id of: 2981 is not published

Korak k Sončku z naglušno osebo

V okviru projekta Korak k Sončku se je našemu vabilu tudi letos prijazno odzval gospod Janez Bric in obiskal učence četrtih razredov.  Iz  lastnih izkušenj nam je predstavil svet gluhih in naglušnih. Prisluhnili smo  izpovedi o negativnem odnosu sošolcev v osnovni šoli do njega in kakšne posledice ima takšno nerazumevanje okolice na otroka. Ob tem smo se naučili, da moramo biti drug z drugim strpni in si pomagati.

Svojo življenjsko zgodbo je predstavil v znakovnem jeziku, ki ga je tolmačila ga. Mojca Korenjak. Spoznali smo enoročno abecedo za gluhe in se naučili nekaj osnovnih kretenj. Vsi učenci so prejeli tudi natisnjeno znakovno abecedo za spomin.

Videli in otipali smo tudi pripomočke za gluhe, najbolj pa nas je zabavala tresoča budilka. Vprašanja so deževala in odmerjeni čas je kar prehitro minil.

Na koncu smo se naučili mednarodne kretnje »I LOVE YOU«. Kretnja je enostavna, sestavljena iz treh črk I, L in Y. Z njo pokažemo, da smo navdušeni, veseli, da smo bili nekam povabljeni. Kretnja se vse pogosteje uporablja tudi med slišečimi na raznih športnih prireditvah, mednarodnih kongresih in seveda tudi na pevskih koncertih. Z njo smo se poslovili, veseli, da sta se svet tišine in šolskega trušča zlila v zabavno in poučno dopoldne.