Navodila za delo v spletnih učilnicah, Arnes AAI, Oblak 365 in Office 365

 

Z veseljem vas obveščamo, da se je OŠ Šmartno priključila v ArnesAAI in s tem omogočila zaposlenim in učencem možnost brezplačnega gostovanja šolskega računa (v nadaljevanju AAI-račun) pod okriljem Arnesa. Z AAI-računom pridobite eno uporabniško ime, ki ga lahko uporabljate za dostop do spletnih učilnic na šoli kot tudi do vseh ostalih storitev, ki so del ArnesAAI:

  • Office 365 (Word, PowerPoint, Excel, Teams, Oblak365 …),
  • prenos Office paketa za namestitev na osebnem računalniku,
  • Arnes spletna orodja (spletna pošta …),
  • brezžično omrežje EDUROAM.

 
AAI račune smo dodelili vsem učencem (od 1. do 9. razreda) OŠ Šmartno. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. AAI-račun je del Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnes.
Ob prejemu podatkov o AAI-računu prejmejo učenci tudi dostop do Arnes spletne pošte, za katera imajo prijavne podatke napisane na hrbtni strani lista AAI-računa.


Arnes AAI

E-identiteta oziroma AAI-račun je vaše »uporabniško ime v federaciji ArnesAAI«, ki ga dobite od svojega ponudnika identitete (v federaciji), praviloma od organizacije, kjer se izobražujete (OŠ Šmartno). Oblika AAI-računa je uporabnik @os-smartnolitija.si. AAI-račun skrbno shranite. V primeru težav, se obrnite na razrednika.


Office 365


Rešitev Office 365 je komplet storitev in orodij, ki omogoča brezplačno sodelovanje in uporabo vsem učencem in učiteljem na naši šoli. V času trajanja izobraževanja je učencem brezplačno na voljo polna zbirka Office 365, ki vključuje spletno uporabo programov Word, Excel, PowerPoint, Teams, Outlook, OneNote, Publisher in Access, spletno shrambo podatkov v aplikaciji OneDrive ter prenos zbirke MS Office na 5 računalnikov ali mobilnih naprav.
Za dostop do aplikacij zbirke Office 365 je potrebna prijava preko storitve Oblak 365 (drugače dostop do Office 365 ni omogočen).

 
Oblak 365

Vse o povezavi storitve Arnes AAI in Office 365 se nahaja na naslednji povezavi: https://o365.arnes.si/


Varna elektronska pošta


Arnes organizacijam, njihovim uporabnikom in upravičenim posameznikom omogoča uporabo elektronske pošte s sistemom za zavračanje okuženih in filtriranje/označevanje neželenih sporočil, ki je bil razvit v sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan. Storitev zagotavljajo z uporabo lastnih poštnih strežnikov, ki se fizično nahajajo v Arnesovih prostorih v Sloveniji.

Tako je preko storitve Arnes Pošta učencem omogočena uporaba varne elektronske pošte z naslovom pod domeno:  

  • @guest.arnes.si (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) ali
  • @os-smartnolitija.si (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

Do elektronske pošte lahko dostopajo prek spletnega vmesnika na naslovu https://webmail.arnes.si/ ali prek izbranega e-poštnega odjemalca.

Več o nastavitvah odjemalcev elektronske pošte in nezaželeni elektronski pošti si lahko preberete na povezavi za pomoč uporabnikom.

 

Eduroam


Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Dijaki in učitelji naše šole lahko uporabljate vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini. V federacijo so vključene ustanove v vseh državah EU, Islandiji, Hrvaški, Turčiji ter Avstraliji in nekaterih državah v Aziji.

Za povezavo potrebujete uporabniški račun, mobilno napravo in ustrezno programsko opremo. Uporabniški račun se generira in pridobi ob vpisu v OŠ Šmartno. Po začetni nastavitvi vaše mobilne naprave in programske opreme se bo vaša naprava samodejno povezala v brezžično omrežje domače ali katere koli druge ustanove, vključene v ta projekt. Eduroam je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes.

Več informacij

Podrobnejše informacije o pravilni namestitvi in nastavitvah dobite na spletnem mestu Arnes.

Kaj potrebujem za povezavo?
www.eduroam.si
www.eduroam.org
 

Pomoč v primeru težav

V primeru težav pošljite elektronsko sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Pojasnilo:
prenehanje dostopa do storitve Office 365

Uporabniku upravičenost do licenc poteče s prenehanjem šolanja na naši šoli (konec 9. razreda, prestop na drugo šolo, predčasno prenehanje šolanja na naši šoli). Takrat se uporabniku odvzamejo licence in uporabniško ime, vsebine uporabnika pa se brišejo.

Šola NE ODGOVARJA za morebitno izgubo podatkov ali dokumentov v oblaku med uporabo ali ob prenehanju uporabe servisa Office 365!

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika