Vrtec Ciciban

Po sledeh naših dedkov in babic

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine smo v skupini Polžki, Vrtec Ciciban, izvedli dejavnosti na temo medgeneracijskega povezovanja, kar je tudi tema letošnjega Tedna evropske kulturne dediščine (Kjer preteklost sreča prihodnost).

Konec meseca septembra smo starše otrok zaprosili za sodelovanje pri raziskovanju otroštev dedkov in babic. Otroci so s pomočjo staršev povprašali stare starše o igri in igračah ter življenju nekoč na splošno. Starši so pomagali ustvariti zapis povedanega. Zapise smo zbrali in oblikovali v knjižico. Knjižica je ugledala luč sveta na srečanju dedkov in babic, na katerem so otroci zaplesali ljudske plese in recitirali ljudske hudomušne besedne igre. Po nastopu so se otroci s starimi starši preizkusili v luščenju koruze in oblikovanju izdelkov iz ličkanja. Otroci so s spraševanjem in poslušanjem, usvajanjem ljudskega izročila in igro zagotovo začutili nekoliko drugačen utrip od vsakdanjega.

V času raziskovanja so se srečale najmanj tri, v nekaterih primerih štiri generacije, ki so tvorile medgeneracijsko sodelovanje. Slednje v življenje najmlajših prinaša veliko strpnosti, kar pa je osnova kakovostnega bivanja v družbi.

Ob tej priložnosti se zahvaljujeva vsem sodelujočim. V prvi vrsti staršem otrok, starim staršem, staršem starih staršev in zunanjim sodelavcem, ki so otrokom omogočili neprecenljivo izkušnjo seznanjanja s preteklostjo. Želiva si, da bo nastala knjižica dragocen spomin na skupne trenutke  otroki s starimi starši in na zgodnje otroške dni.

Galerija Polžki

Vrtec Ciciban