Vrtec Ciciban

Obisk knjižnice

 

V sredo, 11. 10. 2017 smo prvič kot Polžki obiskali knjižnico v Šmartnem. Otroci so se spoznali z gospo Majdo, ki opravlja delo knjižničarke. Pogovarjali smo se o tem kako se vedemo v knjižnici in predvsem kako pravilno ravnamo s knjigami. Skupaj smo si ogledali tudi nekaj slikanic, na koncu pa si izposodili knjige s pravljicami, da jih bomo lahko brali v vrtcu. 

 

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA OTROKU BEREMO? 

Strokovnjaki poudarjajo, da je branje otroku vse od zgodnjega otroštva ključno za njegov jezikovni, intelektualni in sploh vsestranski razvoj. Tudi psihologinja dr. Livija Knaflič pravi: "da se s poslušanjem branja pravljic, otrok uči knjižnega jezika, spoznava, da obstaja več načinov in možnosti za sporazumevanje, da uporabljamo pogovorni in knjižni jezik. Dobro obvladanje jezika otroku olajša vstop v svet pismenosti". 

Ko otrok stopi v svet pravljic, se začne razvijati njegova domišljija in dobi svojevrstne predstave o fantazijskem svetu, različnih vidikih do stvari in ljudi. Tudi psihologi in pedagogi že dolgo ugotavljajo, da branje vpliva tudi na boljšo samopodobo. Pravljice so odličen način, da se otrok uči novih besed, predvsem pa spretnosti izražanja misli, čustev in idej. Pravljice prikazujejo življenje pravljičnih junakov, ki imajo svoje težave, dogodivščine, čustva. S spoznavanjem pravljičnih junakov in njihovih čustev otrok lažje razume in sprejema svoja čustva. S tem tudi vidi, da na svetu v svojih razmišljanjih ni sam, da tudi drugi otroci včasih čutijo enako, jih veselijo enake stvari ali pestijo enake težave. Otrok tako ve, da je vse, kar čuti, nekaj normalnega, posledično pa svoja čustva tudi lažje izraža. Preko junakov v pravljicah pa se nauči, kako se v določenih situacijah odzivati. Zato dovolite, da branje pravljic skupaj z otrokom postane prijetna dejavnost, tako za vas, kot za otroka, saj se lahko na tak način tudi vi odpočijete od vsakodnevnega tempa in skrbi ter se skupaj potopite v čudovit svet domišljije. Z branjem boste s svojim otrokom stkali vezi, ki vas bodo še dolgo povezovale (povzeto: Siol.Net - Zakaj je pomembno, da otroku beremo pravljice?). 

Galerija Polžki

Vrtec Ciciban