×

Napaka

Error the gallery with an id of: 5423 is not published

Naravoslovno popoldne na Gimnaziji Litija

V petkovem popoldnevu je na Gimnaziji Litija potekalo zanimivo druženje. Profesrji kemije, biologije in fizike so skupaj z dijaki, ki se pripravljajo na maturo iz teh predmetov, pripravili delavnice s praktičnim delom, s poskusi... Tu so se lahko preizkusili tudi učenci naše šole in učenci ostalih šol.

Pri kemiji so učenci pripravili oborine raznih soli, drugi poskus je bil titracija snovi, kjer se po kapljicah s pipeto dodaja titrant, dokler ni viden konec titracije - v našem primeru preskok barve iz rumene v čebulno barvo.

Pri fiziki so se preizkusili s poskusi gibanja, valovanja, zvoka..

Pri biologiji so učenci dokazovali kisik pri razpadu vodikovega peroksida oz. kje se hitreje razgradi. Vodikov peroksid je kemična snov, ki nastaja kot stranski produkt pri kemičnih reakcijah v živih celicah, Ker je strupen, ga morajo celice hitro razgraditi. Pri tem sodeluje encim katalaza, ki se nahaja v tkivih. Tako so za poskus uporabili žive materijale, koščke krompirja, jabolka, jeter...

No koncu sta dr. Matic Lozinšek in dr. Mirela Dragomir iz inštituta J. Štefan prikazala atraktivne poskuse s tekočim dušikom, vodikom in kisikom. Vsi prisotni smo bili zelo navdušeni, saj takšnih poskusov ni mogoče prikazati v razredu.

Nekaj utinkov je prikazanih na fotografijah.

 

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika