×

Napaka

Error the gallery with an id of: 5302 is not published

Ekskurzija 7. razredov je za nami

V četrtek, 8. 9. 2023, so se »sedmarji« odpeljali dogodivščinam nasproti. Pot jih je vodila proti vzhodu in prvi postanek je bil že čez eno uro v Šempetru v Savinjski dolini. Tam so imeli kaj videti – nagrobnike celjskih veljakov iz rimskih časov, stare okoli 2000 let! Niso mogli verjeti, kako so se lahko ohranili z vsemi izklesanimi detajli vse do današnjih dni. Pa še Savinja jih je prevrnila v svoje vode!

Še bolj vznemirljiv je bil spust v podzemlje danes opuščenih rovov Velenjskega premogovnika. Spoznali so težko in nevarno življenje rudarjev, ki so nekoč ure in ure pod zemljo kopali premog lignit. In ga kopljejo še danes, čeprav jim je delo s stroji olajšano. Žal si novejšega dela premogovnika učenci niso mogli ogledati, so ga pa videli v kratkem filmu. Vse pa je navdušil podzemni vlakec, ki je učence po ogledu odpeljal bližje izhodu. Za dvig na površje pa je že čakalo najstarejše dvigalo v Sloveniji. V sklopu premogovnika Velenje je tudi Muzej premogovništva, kjer so predstavljeni vsi rudniki, ki so na območju Slovenije delovali v preteklosti.

Zaradi deževja, ki se je začelo okoli 13. ure, je bilo nadaljevanje ekskurzije nekoliko prilagojeno. Z avtobusom smo se zapeljali do TE Šoštanj in presenečeno ugotovili, da je objekt precej večji, kot izgleda od daleč. Nato pa odšli po najkrajši poti proti domu in se vrnili eno uro prej, kot je bilo načrtovano.

 

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika