×

Napaka

Error the gallery with an id of: 5077 is not published

Rastem s knjigo

V četrtek, 21. 4., so imeli sedmošolci kulturni dan v sklopu projekta Rastem s knjigo, ki ga skupaj z Javno agencijo za knjigo  RS izvaja Knjižnica Litija v povezavi s krajevnimi knjižnicami. 

Zadnja, tako imenovana koronska leta, so žal tudi na področju knjig in branja prinesla spremembe, ki si jih nikakor nismo želeli. Že tako šibka bralna motivacija je še bolj upadla in kulturni dan, ki je v celoti posvečen knjigam  in branju, je bil zato toliko bolj dragocen. 

Del dneva so učenci preživeli v knjižnici, kjer je knjižničarka, gospa Aleksandra Mavretič, vodila pogovor z nekdanjo učiteljico naše šole, gospo Ido Dolšek, ki je v preteklih letih izdala že nekaj nadvse zanimivih knjig. V svoji zadnji, zelo obsežni, Mostovi časa, je zbrala pripovedi kar 46 pripovedovalcev, ki so obujali spomine na življenje Šmarčanov in prebivalcev okoliških vasi v drugi polovici prejšnjega stoletja. Nekateri pa se v pripovedih spominjajo našega dramatika, Slavka Gruma. 

Učenci so z radovedno pozornostjo poslušali, kako drugačno je bilo življenje nekoč. Posebej so jih pritegnile, nekatere celo nasmejale, pripovedi, ki so osvetlile delo nekdanjih učiteljev, ki so delovali v Šmartnem. Da podajanje znanja, prijaznost in ljubezen do otrok niso vedno hodili z roko v roki, so spoznali ob spominih na nekdanjo nemško učiteljico, ki je fante, največkrat povsem brez razloga, hudo kaznovala. 

Drugi del je bil namenjen poglobljenemu obravnavanju mladinskega dela Vinka Moderendorferja, Jaz sem Andrej. Knjigo je izbrala komisija JAK-a in v dar so jo dobili vsi slovenski sedmošolci. vsebina marsikomu ni bila všeč, saj je glavna oseba devetošolec, ki se v svojih odraščajočih letih spogleduje s temami, ki so sedmošolcu še preveč oddaljene. Kljub mešanim občutkom o ustreznosti knjige smo se pod vodstvom in usmerjanjem učiteljic pogovorili in osvetlili vse, kar je zgodba  večplastno ponudila. 

 

Sodelujemo v projektih

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Prijava/odjava uporabnika