Rastem s knjigo

Branje nas popelje v neznane svetove, buri našo domišljijo in nam prinaša novo znanje.

V sredo, 6. 11. smo imeli sedmošolci kulturni dan v sklopu projekta Rastem s knjigo, ki ga skupaj z Javno agencijo za knjigo RS izvaja Knjižnica Litija v povezavi s krajevnimi šolami. V ta namen vsako leto povabi ustvarjalca, ki je povezan z našim krajem.

Prvi del dne smo preživeli v šmarski knjižnici, kjer je knjižničarka, gospa Aleksandra Mavretič, vodila zanimiv pogovor z gospo Ido Dolšek, ki je svoje spogledovanje s preteklostjo ubesedila v več knjigah: Ko sem še majhen bil, Kaku se kej narod rihta, Špinerbal in Niti življenja. Zavedanje o pomembnosti ljudskega izročila je gostja na izviren in nazoren način približala našim učencem. Spoznali so, da je bilo življenje v ne tako daljni preteklosti trdo, surovo in vse prej kot rožnato, a ravno zaradi pomanjkanja današnjih dobrin so se ljudje znali veseliti tudi drobnih stvari. Z doživetim branjem odlomkov, nekaterih v pristnem dolenjskem narečju, je srečanje popestrila gospodična Urška Mikelj, dva učenca pa sta s preoblačenjem v oblačila, ki so jih otroci nekoč nosili, na lastni koži skusila (ne)udobnost nekdanjih dni.

Drugi del kulturnega dne smo nadaljevali v šoli, kjer smo poglobljeno obravnavali mladinsko knjigo Janje Vidmar, Elvis Škorc, genialni štor, ki so jo učenci od JAK-a že v septembru prejeli v dar. Potopili smo se v najstniško življenje glavnega junaka in ga v manjših skupinah osvetljevali z različnih zornih kotov. Nismo pozabili na slogovne posebnosti romana, ki pa marsikomu niso bile tako povšeči. O ugotovitvah so skupine poročale še ostalim sošolcem in s tem zaključile pester dan.

Prijava/odjava uporabnika