DEKD: Igrajmo se, igrajmo

Naša šola se je letos že šesto leto pridružila številnim dogodkom, ki so potekali po Sloveniji v času dnevov evropske kulturne dediščine. Tema DEDIŠČINA # UMETNOST # RAZVEDRILO je izredno široka in ponuja mnogo izzivov za delo z otroki. Odločili smo se, da posežemo v ožji del dediščine, povezane predvsem z otroštvom v preteklosti, saj smo želeli, da bi učenci aktivno sodelovali v projektu.

Kljub povsem drugačnemu načinu življenja in vpetosti otrok v delovni vsakdanjik se je tudi v preteklosti vedno našel čas za igro in razvedrilo. Mnoge stare igre so ob poplavi modernih igrač in novih oblik zabave žal utonile v pozabo. Želimo si, da bi nekatere od njih ponovno obudili, jih vključili v šolsko in domače preživljanje prostega časa ter vzpostavili novo vez med generacijami.

Učenci lanskih 6. in 7. razreda so svoje delo zastavili že spomladi. S pomočjo ankete so raziskovali, katere stare otroške igre so se igrali njihovi starši in stari starši ter ugotavljali, katere od teh iger poznajo tudi oni.

Rezultati ankete so pokazali, da je kar nekaj iger, ki kot del dediščine še žive med otroki (npr.: med dvema ognjema, zemljo krast, slepe miši, skrivalnice, pepček, ristanc, telefončki, človek ne jezi se, različne igre s kartami ...) So pa na drugi strani igre, ki jih je že prekril prah pozabe (npr.: figure metat, kamenčkanje, mama, koliko je ura, Ljubljana, Zagreb, Beograd, kozo zbijat, ravbarji in žandarji, OF, špana …).

V želji, da se ne bi igrali samo v času dnevov evropske kulturne dediščine, smo med igrami izbrali 10 takih, ki so po rezultatih anket že pozabljene, zapisali pravila zanje in jih lično ilustrirane z risbami učencev izdali v posebni brošuri. En izvod te knjižice so dobili vsi razredi od 1. do 5. in oddelki podaljšanega bivanja. Pod vodstvom animatorjev s predmetne stopnje se bodo učenci vsak mesec naučili eno od iger in se tako igrali skozi vse šolsko leto. Na ta način bodo igre ponovno zaživele med otroki in se, upamo, ohranile za naslednje generacije.

Naš cilj je bil, da bi projekt povezal ne samo učence vseh razredov, ampak tudi starše in stare starše, smo si zamislili dogodek IGRAJMO SE, IGRAJMO, ki bo v znamenju igranja namiznih družabnih iger. Nanj smo povabili učence od 1. do 4. razreda ter njihove starše in stare starše. V četrtek, 10. oktobra, popoldne so se v sproščenem kulturnem programu predstavili učenci 1. triade z igricami Bela, bela lilija, kruh je že pečen, žlice pucat, bela Ljubljana, slepe miši in gnilo jajce.  

Po končanem programu se je več kot sto udeležencev vseh generacij igralo različne namizne igre: človek ne jezi se, spomin, karte, šah, mikado, domine, špano. (Za to staro pozabljeno igro so učenci pri tehniki sami izdelali igralne plošče.) Najbrž ni treba posebej poudarjati, da so se imeli lepo, da so se zabavali in uživali v druženju ter da sploh ni bilo pomembno, kdo je bil boljši.

S tem pa projekt še ni bil zaključen. V soboto je v Šmartnem potekal sejem dobrot šmarske dežele, na katerem je imela stojnico tudi naša šola. Obiskovalci sejma so z otroki lahko igrali špano ali šah.

Prijava/odjava uporabnika