Okrogla miza o nasilju

Unicef opozarja, da je nasilje pogost spremljevalec izobraževanja mladih po vsem svetu. Žal tudi v Sloveniji – namreč, kar 44% slovenskih mladostnikov je vključenih v nasilje.

V okviru Unicefove globalne kampanje #ENDViolence smo v mesecu februarju izvedli okroglo mizo o nasilju v šoli in med vrstniki. Učenci od 4. do 9. razreda smo debatirali o svojih izkušnjah z nasiljem, kaznovanju nasilnežev, varnih točkah, nasilju v digitalnem okolju ... Izpostavili smo predvsem neučinkovite kazni ob pojavu nasilja, kot so podpis, izdelava plakata ipd. ter popustljivost staršev pri kaznovanju (npr. prepoved telefona za en mesec, vrnejo ga po treh dneh). Seznanili smo se tudi z mrežo varnih točk. To so javne ustanove (šole, vrtci, knjižnice, trgovine, vulkanizerski servisi ...), kamor se lahko otroci in mladostniki zatečemo po pomoč, nasvet, zaščito. Naši šoli najbližje tri se nahajajo v Litiji. Menimo, da v Šmartnem potrebujemo vsaj eno varno točko. Sestavili smo seznam lokacij, ki so blizu učencem naše šole in so najbolj primerne za varne točke.

Pogovorom o nasilju in preventivnim dejavnostim sta bili v februarju namenjeni dve razredni uri, kjer so udeleženci okrogle mize poročali o dogajanju na dogodku.

Tudi v naslednjih mesecih se bodo izvajale dejavnosti v okviru kampanje #ENDViolence. Verjamemo, da s tem prispevamo kamenček v mozaiku sveta brez nasilja.

                                                                                                                  Žana Primc, 8.b