DAN SLOVENSKE HRANE

V soboto, 18. 11. 2017, je na OŠ Šmartno ob dnevu slovenske hrane in tradicionalnem slovenskem zajtrku potekal naravoslovni dan in dan odprtih vrat. Učenci smo najprej zajtrkovali obilen tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil sestavljen iz na tradicionalni način spečenega kruha, domačega masla, medu, jabolka in toplega mleka. Po pogovoru o pomenu zdrave prehrane smo pričeli z delavnicami, na katerih je vsak razred pripravljal različne jedi in izdelke.

Pripravljali smo različne namaze, pekli palačinke, pripravljali polnjena pečena jabolka, jabolčni čips, kompot, pekli smo potice, kvašene ptičke, čebulni kruh, pripravljali ocvirkovko, delali maslo, skuto ...

Ob 10.00 so se vrata šole odprla za obiskovalce in učenci smo na stojnicah gostom ponujali pripravljeno hrano, izdelke. Na naravoslovnem dnevu so sodelovali tudi lokalni kmetje v sodelovanju z Zadrugo Jarina, ki so ponujali svoje izdelke, ZD Litija je opravljal meritve krvnega sladkorja, holesterol in tlaka. MC Litija pa je pripravljal in predstavljal svetovne jedi.

Dogodka se je udeležilo veliko krajanov. Za popestritev smo lahko prisluhnili tudi zvokom harmonik naših učencev, ki so iz svojih instrumentov izvabljali domače melodije. Dan je potekal pod vodstvom učiteljice biologije, naravoslovja in gospodinjstva, Lee Štajer, ki je skrbela za odlično organizacijo in pripravo naravoslovnega dne.

Vsem, ki so pri izvedbi naravoslovnega dne sodelovali, se izkreno zahvaljujemo.

Alina Maša Marinč.