DEKD 2017: Tam pri štirni vre brbljanje ...

Verz iz naslova tega prispevka je iz pesmi Janeza Menarta Vaške klepetulje. Nam pa se je zdel nadvse primeren za naslov projekta, ki smo ga izvedli v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine. V tednu od 23. do 30. sept. se je naša šola z različnimi dejavnostmi pridružila dogodkom, povezanim z ohranjanjem naše dediščine. Letošnji DEKD so v Sloveniji potekali pod naslovom VODA - OD MITA DO ARHITEKTURE.

Skupina učencev predmetne stopnje je pod mentorstvom Sonje Marin in Danice Sedevčič že spomladi začela z raziskovanjem vodnih virov v domači okolici. Popisali in fotografirali  so vodnjake, napajališča in perišča, od sorodnikov pa so izvedeli še kako zanimivo podrobnost o njih in oskrbi z vodo v preteklosti. Tako je nastala priložnostna razstava, ki smo jo postavili v izložbo nekdanje Leskovčeve trgovine, kjer je bila na ogled simbolična maketa vodnjaka, delo učencev modelarskega krožka pod mentorstvom Boštjana Pogača.

Svoje spomine na šmarske vodnjake, perišča in napajilšča je z učenci delila gospa Špela Sotenšek iz znane gostilne Pri Mačku. Njeno pripoved so povzeli na priložnostni prireditvi pred Leskovčevo hišo, na kateri je sodelovala tudi upokojena učiteljica Katarina Kragelj. V zanimivi pripovedi je med drugim obudila spomine na štirno na placu in na kopanje v Reki pri Gabrovem mostu.

Vsi, ki smo sodelovali pri tem projektu, smo veseli, da smo na učence prenesli nekaj vedenj o pomenu vode nekoč in da se bodo ta znanja ohranila tudi za bodoče rodove.