×

Napaka

Error the gallery with an id of: 3039 is not published

ZAKLJUČEK PROJEKTA BRANJE NE POZNA MEJA

Že tretje leto zapored smo na naši šoli sodelovali v mednarodnem projektu »Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice«. Projekt se izvaja v slovenskih in hrvaških osnovnošolskih knjižnicah, katerega glavni namen je spodbujanje branja. V slovenskih osnovnih šolah otroci berejo prevode hrvaških pisateljev, v hrvaških šolah pa prevode slovenskih pisateljev.

Tudi letos so učenci in učenke 5.b razreda pod vodstvom razredničarke Jožice Žurga in knjižničarke Vanje Adamlje, sodelovali z učenci iz OŠ Ljudevita Modeca iz Križevcev. Skozi celo šolsko leto so njihovi učenci iz Križevcev prebirali knjigo Dese Muck z naslovom Blazno resno popolni, naši učenci pa so brali knjigo Sejalec sreče pisatelja Božidarja Prosenjaka. Knjigo smo brali naglas in vsak izmed učencev si je izbral eno zgodbo. Vsaka je imela pomembno sporočilo, o vsebini smo se večkrat pogovarjali in se iz njih veliko naučili. Poleg branja pa smo raziskovali značilnosti in posebnosti sosednje države Hrvaške in si z učenci iz Križevcev pisali pisma, da bi se bolje spoznali že pred srečanjem.

V torek, 5.6.2018, pa je na naši šoli potekalo zaključno srečanje v okviru projekta. Učence 4.b razreda s sosednje Hrvaške smo pričakali na gradu Bogenšperk. Ko smo zagledali avtobus, smo malce negotovi, sramežljivi ter polni pričakovanj hiteli spoznati naše dopisovalce in sodelavce v projektu. Nato smo občudovali ples in petje naše otroške folklorne skupine ter se odpravili na ogled gradu Bogenšperk, kjer so nas popeljali v čas Janeza Vajkarda Valvasorja in njegove Slave Vojvodine Kranjske. Po končanem ogledu smo se odpeljali proti šoli, kjer so v razredu učenci obeh šol predstavili svoje dejavnosti tekom šolskega leta v okviru projekta. Vzdušje je postajalo vedno bolj sproščeno, kar je bilo razvidno iz pogovorov med učenci in učitelji obeh šol; naši učenci so nove prijatelje popeljali na ogled šole in o začetni sramežljivosti ni bilo več sledu. Za konec smo si ogledali še Šmartno, krajevno knjižnico ter si izmenjali simbolična darila.

Preživeli smo lep dan v druženju, tkanju novih prijateljstev ter spoznavanju našega mesta in okolice. Poslovili smo se v upanju na sodelovanje tudi v naslednjem šolskem letu, predvsem pa spoznali, da branje resnično ne pozna meja in da združuje ter povezuje tako otroke kot odrasle.

                                                                                                          Tanja Vajdl

Na OŠ Ljudevita Modeca so o našem srečanju zapisali takole: klikni