Napoved dejavnosti

četrtek, 30. 4. 2020: Praznik dela
četrtek, 25. 6. 2020: Dan državnosti

Kulturni teden

Počasi se zaključujejo zadnje načrtovane dejavnosti v sklopu kulturnega tedna. Na splošno so pogovori o kulturi potekali na nivoju oddelka, v vrtec smo povabili zanimivega gosta, kulturne dogodke pa smo raziskovali in se jih udeleževali tudi širše v našem kraju. Knjižničarka Vanja je v knjižnici OŠ Šmartno starejše otroke popeljala v svet najtežje, najdebelejše, največje in seveda tudi najmanjše knjige. Poudarila je pomembnost pravilnega rokovanja s knjigo, pokazala knjižnični prostor in seveda prebrala pravljico. Mlajše otroke je v skupinah obiskala knjižničarka Tatjana iz knjižnice Litija. Otroci skupin Čebelice in Petelinčki so z učenci in učiteljico Jožico Žurga spoznavali tehnike likovnega ustvarjanja in si tudi ogledali razstavo njihovih izdelkov v šoli. Ogledali smo si še razstavo akademskega slikarja Jožeta Megliča v knjižnici Šmartno. Otroci so si lastne izkušnje pridobivali tudi z nastopanjem, saj sta se po dve skupini obiskali in ena drugi pripravili kratek program. Nismo pozabili na naši najbolj oddaljeni skupini, Bučke v Kostrevnici in Sovice na Primskovem, do njih sta se skupini Miške in Polžki pripeljali kar z avtobusom.

Vrhunec dejavnosti je bil obisk opernega pevca in baritonista Darka Vidica. Kaj je opera? Otroci so podali naslednje odgovore:

- To je ena hiša.

- Tam sem se rodil.

- Nekaj kar je za v bolnico.

- Ameriška zastava.

- Poročni ples.

- To je džungla.

- Je dobro za telo, da dobro jemo.

Seveda so kasneje z raziskovanjem in pogovori prišli do pravih odgovorov. Darko je s svojim nastopom obogatil naše dopoldne. Razlika med opernim in klasičnim glasom je bila očitna. Otroci so ga z zanimanjem poslušali in obstali odprtih ust v trenutku, ko je razvil poln glas. Poleg otroških pesmi je dan pred kulturnim praznikom zapel tudi Zdravljico. Otrokom je pokazal, kako se, pravilno stoječ, posluša himno in poudaril, da se na koncu nikoli ne ploska. Na ta način smo otroci in odrasli krepili kulturno zavest in pripadnost slovenskemu narodu.

 

 

Galerija skupnih dogodkov

Prijava/odjava uporabnika