http://www.eu-skladi.si/
Šola sodeluje pri programu nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju. Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Tekmovanje iz geografije

Tudi v šolskem letu 2017/18 je potekalo tekmovanje iz geografije. Na šolski ravni se ga je udeležilo 12 učencev iz osmega in devetega razreda. Štirje učenci so prejeli bronasto priznanje: Matic Kremžar, Filip Ferlan, Miha Skubic in Viktorija Zavrl.

Z najboljšim rezultatom se je na regijsko tekmovanje, ki je potekalo v Ljubljani, uvrstil Matic Kremžar. Tu je dosegel najvišje število točk med tekmovalci, s tem pa udeležbo na državnem tekmovanju, ki je potekalo 13. aprila 2018, v Rušah pri Mariboru. Že drugo leto zapored je MATIC KREMŽAR osvojil zlato priznanje iz znanja geografije.

Maticu iskreno čestitamo in želimo, da bi organizatorju tekmovanj tudi letos uspelo najti možnost, da se najboljši štirje učenci, med katerimi je tudi Matic, udeležijo geografske olimpijade Jugovzhodne Evrope, ki bo konec junija v Romuniji.

PAPIRČKANJE

Učenci 2.a in 2.b so predpraznični teden zaključili malo drugače. Izvedli so tehniški dan in medse povabili predstavnici NVO-ja, gospo Mileno in gospo Jelko. Predstavili sta jim nekaj krasnih in uporabnih izdelkov iz papirja in z njimi izdelali kar tri izdelke: STRAŠKA - knjižno kazalo, KRANJSKO SIVKO - čebelico in ČEBELNJAK iz furnirja.

Obema se za sodelovanje iskreno zahvaljujemo!

Tekmovanje za Stefanovo priznanje

Z razglasitvijo uradnih rezultatov državnega tekmovanja se je v tem šolskem letu zaključilo tekmovanje iz fizike. Mladi šmarski fiziki so bili tudi letos zelo uspešni.

Šolskega tekmovanja se je udeležilo 16 tekmovalcev. Bronasta Stefanova priznanja so osvojili Gašper Hauptman in Maj Ceglar (oba med osmarji) ter Matic Kremžar in Blaž Jesenšek (med devetarji). Poleg dobitnikov brona se je na regijsko tekmovanje uvrstil tudi devetar Jaka Možina.

Regijsko tekmovanje je potekalo na OŠ Trbovlje in vseh pet Šmarčanov je prejelo srebrno Stefanovo priznanje. Matic si je že drugo leto zapored pokoril zasavsko regijo in se suvereno uvrstil na državno tekmovanje. Pridružil pa se mu je tudi Gašper, ki je v svoji kategoriji zasedel 3. mesto.

Gašperju je na zadnji stopnji tekmovanja v Mariboru za zlato priznanje zmanjkalo nekaj točk. Matic pa je letos svoji zbirki najžlahtnejših priznanj dodal tudi Stefanovo zlato.

Čestitke vsem prejemnikom priznanj in tudi ostalim nadebudnim fizikom.

Delovna akcija - urejanje šolske okolice

Z učenci in učenkami, ki so se v četrtek, 19. 4. 2018, udeležili delovne akcije, smo urejali okolico šole, atletsko stezo, šolski vrtiček in kosili travo. Zopet se je izkazalo, da več rok lahko v kratkem času veliko postori. Vsem, ki so se udeležili delovne akcije, čestitamo in se jim zahvaljujemo, da so bili pripravljeni sodelovati pri opravljanju prostovoljnih del. Hvala tudi staršem, ki ste otroke pri tej odločitvi podprli in poskrbeli za prevoz domov. Več o dogodku si lahko ogledate v fotogaleriji. 

Noč knjige s Cankarjem

Osemintrideset učencev od tretjega do petega razreda in pet učiteljic je noč med petkom in soboto preživelo v šoli. Pridružili smo se namreč mednarodni akciji Noč knjige.

Učenci so v šolo prišli ob petih popoldan. Najprej so se seznanili z življenjem in delom pisatelja Ivana Cankarja. Prisluhnili so črticama Pehar suhih hrušk in Skodelica kave. Nato so se razdelili v dve skupini in izdelali vsak svojo papirnato košarico - pehar in poslikali skodelico. Sledila je slastna večerja: palačinke in bela kava. Po večerji smo odšli na nočni pohod po Šmartnu, ob vrnitvi pa smo skupaj z Nežo, ki odlično poje in igra na kitaro, zapeli. Nato smo si postlali v knjižnici in še dveh učilnicah. Pred spanjem smo prebirali knjige in se pogovarjali pozno v noč. Zjutraj smo po zajtrku pospravili, še malo brali in peli, nato pa na šolskem igrišču počakali starše.

Imeli smo se zelo lepo in komaj čakamo, da bomo nočno druženje s knjigo in prijatelji ponovili. Naslednje leto, seveda.

Regijsko tekmovanje iz prve pomoči

Regijsko tekmovanje iz prve pomoči je potekalo na OŠ Jurija Vege v Moravčah, v sredo, 18. 4. 2018. Poleg naše šole so tekmovale še ekipe iz Zagorja, Hrastnika in Moravč. Ekipo naše šole so zastopali učenci iz 9. a razreda: Živa Bučar, Ana Marija Gradišek, Mark Omahna, Miha Skubic, Andraž Tomažič in Anže Zaman. Vodja ekipe je bila Ana Marija Gradišek, ki je ekipo odlično vodila.

Prvi del tekmovanja je obsegal teoretični del, kjer so po trojkah pisali teste iz poznavanja prve pomoči in zgodovine Rdečega križa. Drugi del je obsegal praktični del. Tu so morale ekipe pokazati veliko znanja, saj so morali na treh delovnih mestih oskrbeti kar šest poškodovancev z različnimi poškodbami. Ekipa naše šole se je zelo dobro odrezala, saj so zasedli odlično drugo mesto in prislužili tudi pokal.

Pri pripravi tekmovanja je sodelovala tudi Nina Omahna, saj nam je pomagala z nasveti pri praktičnem delu, za kar se ji lepo zahvaljujemo.

Ekipi iskrene čestitke.

 

  • Šolska shema
  • Projekt Etika
  • Prostovoljstvo
  • Tradicionalni slovenski zajtrk

Ukrep EU kmetijske politike šolarjem zagotavlja brezplačno sadje in zelenjavo, vključuje dejavnosti za ozaveščanje o pomenu sadja in zelenjave v prehrani, spodbuja zdrave prehranske navade pri mladih.

  • Vključenih približno 8 milijonov otrok EU v 54000 šolah.
  • 24 sodelujočih držav članic EU.
  • EU financiranje je do 90 milijonov EUR letno.
  • V EU SŠS otroci pojedo največ jabolk, pomaranč, banan, korenja, paradižnika, kumar …
  • Izobraževalne dejavnosti za otroke so zlasti obiski kmetij, šolski vrtovi in tečaji kuhanja.
Več ...

Prostovoljci OŠ ŠmartnoProstovoljsko delo ima na OŠ Šmartno že dolgoletno tradicijo. Zavedamo se namreč, da se skozi prostovoljstvo gradijo dobri medsebojni odnosi, ki so pogoj za zdravo in varno šolo. Skozi aktivnosti prostovoljstva razvijamo in spodbujamo solidarnost, medsebojno spoštovanje, strpnost, enakopravnost, enake možnosti za vse ...
Želimo si, da bi s pomočjo prostovoljskih aktivnosti učencev in drugih prostovoljcev, ki vstopajo v šolski prostor, pripomogli k ozaveščanju, da smo za življenje v naši skupnosti odgovorni vsi ter da lahko vsak posameznik veliko prispeva h kvalitetnejšemu sobivanju.

Več ...

Namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

V okviru dneva slovenske hrane poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), sestavljen iz masla, mleka, medu, kruha in jabolka. V TSZ so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole ter druge institucije oz. javni zavodi, in sicer z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja spoznajo že otroci ter posledično vse generacije - da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je potrebno biti pozoren, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor.

Več ...